Patronla Nasıl Ters Düşülür?

Patronla Nasıl Ters Düşülür?

Bir kişiyle anlaşmazlık yaşadığınızda bunu yapıcı ve karşıdakini küçümsemeyen bir şekilde anlatmaya çalışmak zorlu olabilir. Ancak bu kişi patronunuz ise bu eylem daha da zorlaşıyor.

Diyelim ki, patronunuzla bir fikir ayrılığınız var ve bu konuyu konuşmak, kaygılarınızı dile getirmek istiyorsunuz. Bunu ideal bir şekilde, ukala ve otoriteye karşı gelen bir tavır sergilemeden halletmek istersiniz; çünkü aksi taktirde girişiminiz kapının gösterilmesiyle sonuçlanabilir.

İşten çıkartılmadan patronunuzla yaşadığınız anlaşmazlığı ona anlatabilmek için bilmeniz gereken birkaç ipucu var.

Yeri ve Zamanı İyi Düşünün

Bazen sadece ne söylediğiniz değil, nerede ve ne zaman söylediğiniz de önemlidir. Dolayısıyla bu tür bir konuşma yapmadan önce bu detayları iyi düşünmelisiniz.

Herkesin fikirlerini patronla paylaştığı bir grup toplantısı, konuşmanız için harika bir fırsattır ve agresif ya da suçlayıcı bir tavırdan da kaçınmış olursunuz. Ancak patronunuzun utanacağını ya da size karşı diğerleriyle birlikte bir tavır takınacağını düşünüyorsanız; toplantıdan ayrı, özel bir görüşme ayarlamanız yerinde olacaktır.

Fikrinizi nerede ve ne zaman açıklamanız gerektiği küçük bir detay gibi görünebilir. Fakat iyi bir seçim, patronunuzun, karşıt fikirlerinizi açıkladığınızda vereceği tepkiyi büyük ölçüde değiştirebilecektir.

Konuşmanıza Olumlu Başlayın

Ben genelde lafı dolandırmayı sevmem, direkt açık açık konuşurum. Ancak bu kadar dobra olmanızı hoş karşılamayabilecek bir otorite sahibi ile konuşurken adımlarınızı dikkatli atmanız gerekir.

Bu yüzden, karşıt görüşünüzü belirtmeden önce konuşmaya olumlu bir şeye dikkat çekerek başlamak çok önemlidir. Anlaşmazlık yaşadığınız konunun hoşunuza giden küçük bir fikri ya da sürecin iyi işleyen bir parçasından bahsetmek iyi bir fikir olabilir.

Aklınıza gelen herhangi bir iltifat ile başlayıp bunu açıklamak istediğiniz karşıt görüşünüze bağlamak size yardımcı olacaktır.

Soru Sorun

Şirketi idare eden kişi patronunuzdur. Dolayısıyla, şirkette eleştirileri yapan ya da yönergeleri veren biri gibi davranıp rol çalarsanız, patronunuzun fikrinize yaklaşımı pek olumlu olmayacaktır. Ancak bu sorunu aşmak mümkün. Patronunuza soru sorarsanız; esip gürleyip, istek yağdırmak yerine karşılıklı yarar çerçevesinde bir tartışmaya istekli olduğunuzu göstermek açısından iyi bir adım atmış olursunuz.

Mesela şöyle bir şey diyebilirsiniz: “Haftalık toplantı yapma fikri, herkesin yapılan işlerden ve ortaya konan düşüncelerden haberdar olması bakımından gayet güzel bir fikir. Ancak bu toplantıları Pazartesi yerine Çarşamba günü yapmamızın daha iyi olacağını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?”

Bu tür bir konuşma agresif ya da tek taraflı bir konuşma olmadığından dolayı, patronunuzun da hislerini ve düşüncelerini sizinle paylaşmasını sağlayacaktır.

Sonuca Odaklanın

İyi bir patronun önceliği kendi egosu değil, daima şirketin başarısıdır.

Eğer fikrinizin şirket için olumlu yanlarını uygun bir biçimde anlatabilirseniz, patronunuzla anlaşmanız daha kolay olacaktır. Biraz önceki toplantı örneğini tekrar kullanalım. Aynı cümleleri kullanacağız, ancak birkaç ekleme yapacağız.

“Haftalık toplantı yapma fikri, herkesin yapılan işlerden ve ortaya konan düşüncelerden haberdar olması bakımından gayet güzel bir fikir. Ancak bu toplantıları Pazartesi yerine Çarşamba günü yapmamızın daha iyi olacağını düşünüyorum. Zira bu sayede hafta sonundan dolayı geri kalmış arkadaşlarımız toparlanabilir ve toplantımız daha verimli olabilir. Ne düşünüyorsunuz?”

Oldukça etkili olabilecek bir konuşma değil mi? Patronunuzun otoritesini ve zekasını eleştirmeden, şirketiniz ve çalışanları için olumlu bir değişiklik fikri önermenin güzel bir örneği.

Kesin Karara Saygı Duyun

Elbette son söz patronunuzundur. Fikrinizi değerlendirdiği halde değişikliği uygulamayıp eski fikirle devam etmeyi tercih ederse, tercihine saygı duymanız gerekir.

Fikrinizde ısrarcı olmak ve en doğru yolun bu olduğu hissiyatına kapılmak çok olağan bir durum. Ancak “ya hep, ya hiç” şeklindeki davranışınızın size bir faydası olmayacaktır. Bu yüzden uzun vadede işler istediğiniz gibi gitmese bile ne zaman patronunuzun tercihlerine saygı duymak gerektiğini bilmelisiniz; boş verin, işinize devam edin.

Fakat bu durum düşündüğünüzün aksine her zaman bu kadar çetin olmak zorunda değil. Verdiğimiz ipuçlarını kullanırsanız, fikrinizi saygılı ve ikna edici bir şekilde aktardığınızdan emin olabilirsiniz ve işinizi kaybetmenizin de önüne geçmiş olursunuz.

Kaynak: The Muse

Sevebilirsin...