Karar Vermeyi Kolaylaştıran 5 Yol

Karar Vermeyi Kolaylaştıran 5 Yol

Eleştirel düşünce her bireyin doğru metodla geliştirebileceği değerli bir vasıftır. Bu yazımızda kendimiz ve çevremiz için en doğru kararları verebilmemiz ve sorunların üstesinden kolaylıkla gelebilmemiz için yardımcı olabilecek 5 ipucu sıraladık.

TED-Ed’in Youtube kanalında yayınlanan videoda, kimya öğretmeni olan Samantha Agoos karşılaştığınız herhangi bir problemde ya da zor bir karar vermeniz gerektiğinde başvurmanız gereken basit bir sistem olduğunu açıklıyor. İşte işimize yarayacak değerli bilgiler;

  1. Meselenizi formüle edin: Diyete girmek istiyorsanız mesela, amacınızın kilo vermek mi, daha enerjik olmak mı, yoksa beslenmenizi geliştirmek mi olduğuna karar vermelisiniz. Meseleleri en temel parçalarına kadar ayrıştırın.
  2. Bildiklerinizi biraraya getirin: Probleminiz ya da kararınızla ilgili olan şeyleri araştırmaya başlayabilirsiniz. Yardıma ihtiyaç duyduğunuz karar ile ilgili, alanında uzman olan bir kişiye başvurabilir, konuyla ilgili bulabildiğiniz kaynakları okuyabilir veya yalnızca aynı mesele hakkında ortak bir deneyime sahip olan insanlarla konuşabilirsiniz.
  3. Başvurduğunuz bilgiler için kritik birtakım sorular sorun: Hangi kavramlar işe yarıyor? Bilgiler arasında varsayımlar var mı? Bilgilere kattığınız yorumlar kulağa mantıklı geliyor mu?
  4. Çıkarımlarını gözden geçirin: Kısa vadeli olarak ileriyi görmeye çalışın ve aldığınız kararın birtakım şeyleri uzun vadede nasıl etkileyeceğini diye düşünün.
  5. Diğer bakış açılarını keşfedin: Farklı bakış açılarını anlamanız ve duruma farklı pencerelerden bakmanız vereceğiniz kararlarda işinize yarabilir. Edindiğiniz bilgileri yansıtmanız için kendinize ve çevrenizdekilere bir fırsat tanıyabilir ve bunun nasıl hissettirdiğini deneyimlersiniz. Mesela, insanların seçtiğiniz diyete neden karşı olduklarını öğrenirseniz, bu vereceğiniz kararı etkileyebilir.

Bu yaklaşımlar sayesinde aldığınız kararlarda yeteri kadar düşünmüş ve daima mantıklı sonuçlara ulaşmış olacaksınız.

Kaynak: Lifehacker

Sevebilirsin...