Özgüveni Arttırmanın 10 Kolay Yolu

Özgüveni Arttırmanın 10 Kolay Yolu
Aynada kendinize bir bakın. Ne sıkıntıları, ne zorlukları aşıp da bu noktaya geldiniz değil mi? Peki, sizin başardığınızın onda birini başaranların bile özgüveni yerindeyken, siz neden özgüveninizi yerlerden toplamak zorunda kalıyorsunuz? Hem de her seferinde… Halbuki özgüveninizi arttırmak, bu yazıyı okumak kadar kolay.

1. Kendinizi sadece kendi geçmişinizle kıyaslayın

Kendinizi başkalarıyla kıyaslıyorsanız endişeli hissetmeniz tabi ki de doğaldır. Sizden daha iyileri her zaman olacaktır, ancak kendinizi karşılaştırmanız gereken tek kişi yine kendinizsiniz. Dün, bir ay önce, beş yıl önce kimdiniz kendinize bir bakın; daha sonra yarın, bir ay sonra, beş yıl sonra nerede olacağınızı düşünün. Geçmişte kimdiniz, şu anda kimsiniz ve gelecekte kim olmak istiyorsunuz? Sormanız gereken sorular bunlar.

2. Başardığınız işleri listeleyin

Karşılaştığınız bütün zorluklara rağmen başardığınız her şeyin bir listesini yapın. Ve sakın listenizi başkalarınınkiyle kıyaslamayın. Hayatınızda gurur duyacağınız neler yaptınız?

3. Sizi neyin üzdüğüne dair kendinizi karşı dürüst olun

Herkesin geliştirmek istediği bir yeteneği vardır. Eksikleri kabullenmekte hiçbir yanlışlık yoktur, ancak eksiklerinizi kabul edip hiçbir şey yapmıyorsanız burada bir terslik var. Biraz kilo verince daha iyi hissedeceğinizi düşünüyorsanız sadece bunun hayalini kurmayın; amacınıza ulaşmak için hemen uygulamaya başlayın. Kendinizi geliştirmek için hiçbir zaman geç değildir ta ki amacınız gerçekleşene veya daha iyi olmak için tüm şanslarınızı yitirene kadar.

4. Geçmiş hatalarınızı kabul edin ve onları düzeltmek için çalışın

Kendimize karşı dürüst olurken, yaptığımız hatalara göz atalım. Öncelikle herkes bazı hatalar yapmıştır. Bunda bir sorun yok. Sadece hatalarınıza kayıtsız kalmak sorundur. Daha da önemlisi, aynı hataları tekrar tekrar yapmak daha da büyük bir sorundur. 

5. Daha çok gülümseyin

Kulağa basit ve biraz saçma gelebilir. Gülümsemek sadece olumlu dürtülere bir cevap değildir, aynı zamanda olumlu dürtünün kendisidir. Deneyin ve görün :). Aslında bir şey karşısında heyecanlı veya mutlu olma konusunda beyninizi kolaylıkla kandırabilirsiniz. Gülümseyerek uyandığınızda ve günü gülümseyerek geçirdiğinizde kendiniz dâhil çevrenizdeki herkesi ve her şeyi pozitif olarak etkilersiniz. 

6. Etkileyici giyinin

Gülümseme kendinizi anında daha iyi hissetmenize yol açtığı gibi, en iyi şekilde giyinmek de aynı etkiye sahiptir, özellikle özgüven üzerinde. Günlük hayatta süveter ile kumaş pantolon ve süveter ile Jean giymek bile dünya ve kendinize karşı tüm bakış açınızı değiştirebilir.

7. Dünya ile yüzleşin – Gerçekten

Öncelikle telefonunuzu uzak tutun. Sokakta yürürken veya oturup arkadaşınızı beklerken, çevrenize bakın. Yabancılara dostane bir selam verin ve gülümseyin. İletişim kurarken insanlarla göz kontağı kurun. 

8. Dürüstçe yaşayın.

Sözlerinizi ve düşüncelerinizi, hareketlerinizle pekiştirin. Hükümeti eleştirip oy vermeyen o kişi ya da nesli tükenmekte olan gergedanlara yardım için Facebook’da paylaşımlarda bulunmanın yeteceğini sanan o kişi siz olmayın. Eğer bir şeye inanıyorsanız ona uygun davranmalısınız. Bir kez başladığınızda, amacınıza ulaşana kadar durmamalısınız. Mükemmeli için çabalarsanız, mükemmel hissedersiniz.

9. Kendinize ve başkalarına karşı nazik olun

Başkalarına nazik olmak, güzel bir dönüş almaya sebep olur. Sadece başkalarının size karşı iyi olmalarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kendinizi her dışarı çıktığında yeni arkadaşlar edinenler arasına sokmuş olursunuz. Bu da size hayatınız boyunca daha çok fırsat, daha çok yakın arkadaş ve daha çok sosyal ilişki sağlar.

10. Başkaları ve kendiniz hakkında olumlu düşünün

Başkalarına kibar davranmanın ötesinde, karşılaştığınız herkesin poitif özelliklerini bulun. Başkaları hakkında olumlu düşünmenin bir çok faydası vardır. Mesela, pozitif yanlarını görmek karşınızdakinin hayat yolculuğunda aştığı zorlukları anlama ve takdir etme imkanı sunar.

Ayrıca, başkaları hakkındaki düşünce şekliniz, bilinç altında başkalarının sizi nasıl gördüğünü düşündüğünüzü de gösterir. Sadece insanların olumlu yanlarını görürseniz, kendi olumlu yanlarınızı da daha belirgin olarak fark etmeye başlarsınız.

Son olarak, başkaları hakkında olumlu düşünmek, davranışlarınıza yansıyacağından; başkalarının da sizin hakkınızda olumlu düşünmelerine sebep olur. Bu da elbette daha iyi bağlantılar ve daha fazla fırsat demektir.

Kaynak: Lifehack

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...