Dünyalar Savaşı

Dünyalar Savaşı

Dünyalar Savaşı

31 Eylül tarihi Orson Welles‘in yorumladığı efsanevi radyo yayını olan “Dünyalar Savaşı”nın 75. yıldönümüydü. Oyun H.G. Wells‘in 1898 yılında yazdığı uzaylıların dünyayı istilası hakkındaki romanından uyarlanmıştı.

Welles ve ekibi yayının oyun olduğunu başında ve sonunda belirttiler. Ancak istila hakkındaki haberleri vermek için müzik yayınına ara verdikleri için, bazı insanlar bu haberleri ciddiye aldı. Medya tarihçileri bu durumu, bugünkü televizyon izleyicileri gibi radyo dinleyicilerinin de programı değiştirmek için radyo kanalları arasında zapping yapmalarından kaynaklandığını not ettiler.

Sonuç olarak, bazı dinleyiciler Welles’in program başındaki tanıtımını kaçırdılar ve dinlediklerinin oyunun parçası olan art niyetsiz bültenler olduğunu anlayamadılar.

Bu noktadan sonra sıradan bir radyo oyunu olan “Dünyalar Savaşı” neredeyse bir mit haline geldi ve dönemin Amerikan toplumunun hayal gücünde Marslı davetsiz misafirlerin korkusu yer etti.

1975 yapımı “The Night That Panicked America” (Amerika’yı Panikleten Gece) isimli yarım yamalak ama eğlenceli bir televizyon filmi, zamanın gazete haberlerinde yer alan “alarm durumunda olunması gerektiği” haberlerini besledi. Çiftçiler tüfeklerini kapıp korku dolu aileleriyle birlikte otobana çıkarlarken, diğer insanlar sığınacak yerler aradılar.

BBC Radyo 4‘ün “Archive on 4” isimli programında, yayıncılık miraslarından “Orson Welles ve Dünyalar Savaşı” ve paniğin büyüklüğü sorgulandı.

Araştırmaya göre, tahmini 6 milyon dinleyiciden 1.7 milyonu oyunun gerçek olduğuna inanmıştı. 1.2 milyon kişi, korktuğunu ifade ediyordu.

Sadece 20 kişi -oyunu gerçekte duymuş olanların çok küçük bir kısmı- şok sebebiyle tedavi edilmişti.

Ama medya, olayı ülke çapında bir panik olarak duyurmayı tercih etti. Gazeteler, kendileri için bir tehdit olarak gördükleri radyoyu gözden düşürmek istiyorlardı.

Ama umdukları gibi olmadı. Bütün abartılı haberler ve sokaklarda korkunun hakim olduğu hikayeleri, olayın yayıncılığın potansiyel gücünün önemli bir örneği olarak tarihe geçmesine yol açtı.

Kaynak: The Independent

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. SOUTHBLUES dedi ki:

    Bazı insanlar olayları abartmayı seviyor zaten medyada bunu üstüne kurulu bence