Tasarımcıların Renk Seçimi Hataları

Tasarımcıların Renk Seçimi Hataları

Hiç şüphe yok ki, web tasarımcılarının en güçlü silahlarından biri, kullandıkları renkler. Bazı tasarımcılar, neredeyse çalışma hayatları boyunca bazı belli renk paletlerinin dışına çıkmamayı tercih ediyorlar. Bazılarıysa işi abartıyor, web sayfalarını renk cümbüşüne sokuyorlar. Bu yazımızda, web tasarımcılarının sıklıkla düştükleri bazı hataları listeliyoruz.

Ana Fikri Geliştirmeyen Renkleri Kullanmak

Web sayfası tasarlarken bir renk şeması seçilmesi gerektiğinde sorulması gereken birkaç soru var: Bu marka neyi temsil ediyor? Sitenin ana teması ne? Hedef kitlesi kimlerden oluşuyor?

Bu sorulara verilecek cevaplar ile tasarımcı doğru renkleri seçme fırsatının yanında, markanın değerini yükseltme ve ziyaretçilere asıl mesajı daha kolay anlaşılabilen bir site sunma fırsatı bulabilir.

Moda Renkleri Kullanmak

İlham için diğer tasarımcıların çalışmalarına göz atılması taraftarıyım. Ancak yine de bu, renk seçmekte kullanılacak birincil yol olmamalı. Eğer sık sık dizayn galerilerini ziyaret ederseniz, moda renkleri takip etmeniz çok kolay olacaktır. Hatırlayacaksınız, 2000lerin başlarında mavi ve beyaz renklerini kullanmayan bir internet sitesi bulmak çok zordu. Ancak kısa bir süre sonra “web 2.0” renk paleti geldi.

Renk seçiminizle orijinal olmaya çalışın. Bir modanın ömrünü uzatmak yerine, yeni bir moda akımı başlatmaya çalışın!

İnsanların Metni Okumaları Gerektiğini Unutmak

Web tasarımcıları bazen, istemeden de olsa, siteyi güzel göstermeye çalışırken içeriğin çok önemli olduğu gerçeğini unutuveriyorlar. Metin için tasarım yaparken unutulmaması geren şey, kontrastın kilit rol oynadığıdır. Elbette her çalışmanızda beyaz renkli bir sayfa üzerine siyah renkli yazı kullanmak zorunda değilsiniz, ancak kontrast farkını yüksek tutun ve rengarenk arka planlarda renkli metinler kullanmaktan kaçının.

Unutmayın, sayfanın ziyaretçileri sitede bulunan yazıları okuyamazlarsa, sitedeki mesajınızı anlayamazlar.

Bir Renge Fazlasıyla Bağlanmak

İyi bir renk şeması seçmek gerçekten de zor. Ancak “Tasarımcı tıkanması”na yakalandığınızda, artık sadık bir dostunuz haline gelen, son 3 tasarımınızda kullandığınız o renge geri dönme isteğinizi yenmelisiniz. Evet, harika görünüyordu; ama her şirketin, her markanın ve her web sayfasının aynı renkle uyumlu olması biraz zor. En iyisi mi siz, bu rengi bir süreliğine renk repertuarınızdan çıkarın.

Çok Sayıda Renk Kullanmak

Çok sayıda farklı renk kullanmak, web sitenizi güzelleştirmez. Renkler, ciddi birer uyarandır ve fazlasıyla kullanıldıklarında, ziyaretçileri rahatsız ederler. Sitenizde dolaşırken yorulan bir ziyaretçinin bir daha gelmemek üzere sitenizden ayrılması beklenebilir. Tasarımınızda en fazla 3-4 ana renk kullanmanız mantıklı olacaktır.

Yanlış Kitleyi Hedeflemek

Tasarım yaparken aklınızda bulundurmanız gereken konulardan biri, hedef kitlenizdir. Çocuk oyuncakları satan bir web sitesi tasarlıyorsanız, bu kitleyi hedef alarak tasarlamalısınız. Güçlü temel renklerin bu tasarımda yeri olabilir. Ama huzurevlerine mobilya satmak isteniyorsa, daha dingin renkler kullanmak mantıklı olacaktır.

Bu yazı Design Reviver’da yayınlanan 6 Color Mistakes Made By Web Designers yazısından tercüme edilmiştir.

Sevebilirsin...