Kendinize tasarımcı mı diyorsunuz?

Kendinize tasarımcı mı diyorsunuz?

– Bilgisayar?
– Burda!
– Photoshop?
– Burda!
– Bolca zaman?
– Var var. O da var!

Anlaşılan o ki, bugünlerde insanların kendilerine “tasarımcı” diyebilmeleri için bunlar yeterli oluyor. Bense, tasarımcı olarak kabul edilebilmek için bir bilgisayar, bir iki yazılım ve boş zamandan daha fazlasına ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Tasarımcıların; tasarımın temellerini bilmesi, grid sistemlerinden anlaması, tipografi kurallarına ve daha fazlasına vakıf olması gerektiğini düşünüyorum.

Eleştirel Düşünme Kabiliyeti

Tasarımcılar, tasarımları hakkında düşünebilmeli, araştırabilmeli, tasarım öğelerini anlamlandırabilmeli ve destekleyebilmeli. Eleştirel düşünce tasarımın bel kemiğidir. Eleştirel düşünme kabiliyeti, tasarımcıları; müşterinin Photoshop bilen ve “5 dakkada logo yapabilen”  10 yaşındaki yeğeninden ayırır.

Anlamsız ve konseptsiz bir tasarım, yalnızca dekorasyondur. Fazlası değil…

Tasarımın Temellerini Öğrenmek

Bir duvarcı ustası düşünün. Ne kadar çalışırsa çalışsın, harcı, tuğlaları olmadan duvar inşa edemez. İşte bu örnekte, harç ve tuğlalar, tasarımın temelleri gibidir.

Denge, oran, ritim, vurgu, bütünlük gibi tasarımın temellerini bilen bir tasarımcı, harika bir tasarım yapabilmek için gerekli olan temel aletlere sahip olmuştur. Tasarımcıların, tasarım temellerini iyi öğrenip iyi kullanarak ziyaretçilerle doğru şekilde iletişim kurabilmeleri gerekir. Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp derler.

Tipografiye hakim olmak

Tipografi mefhumu, tasarımcılar arasında sıkça konuşulan, ama nadiren uygulanan kurallar bütünüdür. Pek çok tasarımcı, renklerin ve şekillerin eğlenceli dünyasına kendini kaptırdığı anlarda, tipografi kurallarına kafa yormaktan haz etmez. Ancak doğru uygulanan tipografi bilgisi, tasarımların dikkat çekici olması ve daha da önemlisi, hedefine ulaşabilmesi için hayatidir. İyi bir tasarımcı, tipografiye sıkıca sarılır ve yazı tipleri ile bunların sahip oldukları estetik özelliklerin uyumuna ve projenin ana fikrini desteklemesine dikkat eder.

Mutlaka okuyun: 5 Adımda Doğru Tipografi yazı dizisi

Grid Sistemlerinden Anlamak

Tasarımcılar, farklı grid sistemlerini ve hangi durumda nasıl uygulanmaları gerektiğini bilmelidirler. Grid sistemlerinden yararlanılmayan tasarımlar genellikle kaosla sonuçlanırlar.

Eskiz ve Çizim

Tasarım süreci daima kaba fikirlerin eskizlerinin çıkarılması ve zihin haritalarının hazırlanması ile başlamalıdır. Buna rağmen günümüzde bilgisayar kullanımı ve zaman kısıtlılığı gibi sebeplerle, çizim ve karalama safhası çoğunlukla gözden kaçırılır. Kalemin kağıtla buluşmasındaki yakınlığı, bilgisayarla taslak hazırlarken bulmak zordur. Özellikle, her zamanki gibi bilgisayarla eskizinizi hazırlamaya başladığınız dakikalarda, bir eksiklik hissederseniz, ilhamınızı kaybederseniz, kalem-kağıt ikilisini denemeyi ihmal etmeyin.

Muhtemelen faydasını göreceksiniz.

İletişim

Tasarım eğitimim sırasında eksikliğini hissettiğim şeylerden biri, insanlarla iletişim konusuydu. Özellikle de müşterilerle iletişim… Tasarımcılar, müşterilerine üstünlük taslamadan, onların anlayabileceği bir dilde tasarımla ilgili bilgi verebilmek zorundadırlar. Bu da iletişim eğitimi gerektirir. Böyle bir eğitim almadıysanız, biraz çabayla, daha iyi bir iletişim kurmayı başarabilirsiniz.

Renk Teorisi

Söylemeye bile gerek yok; tasarımcı, renk şemaları, harmonileri ve birbirleriyle ilişkileri hakkında güçlü bir alt yapıya sahip olmalıdır.

İş Etiği ve Sabır

Tasarım, bir anda bitmez. Tasarım, bir süreçtir. Üretkenlik, bazen en ümitsiz olduğumuz anlarda kapımızı çalar. Bir tasarımın eskiz safhasından bitişine ve daha sonra yayına girişine kadar olan süreçte, sabır ve iş etiğine sahip olmayan bir tasarımcı geride kalacaktır. Burada da yine, insanlarla iletişim maddesi devreye girer.

Öğrenme İsteği

Tasarım dünyası sürekli büyüyor ve değişiyor. Her gün bir adım daha ileriye giden teknoloji dünyası, tasarımcıları da yeni ortamlar için üretken çözümler bulmaya itiyor. Tasarımcılar, ellerindekiyle yetinmemeli; kabiliyetlerini sürekli arttırmak için çalışmalılar. Gerektiğinde yeni bir program öğrenmeye üşenmemeli, gerektiğinde yeni bir ortam için tasarım yapabilmeliler.

Çalışmak, çalışmak ve yine çalışmak…

Ancak bu şekilde, bir tasarımcının, hızla büyüyen tasarım dünyasında ayakta kalması mümkün olabilir.

İyi çalışmalar!

Bu yazı, So You Call Yourself A Designer? yazısından tercüme edilmiştir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Kemal dedi ki:

    Tasarımcılar, tasarımları hakkında düşünebilmeli, araştırabilmeli, tasarım öğelerini anlamlandırabilmeli ve destekleyebilmeli. Eleştirel düşünce tasarımın bel kemiğidir. Bu kısım önemli bence.