Domain Taşımak

Domain Taşımak

Bir web sitesinin kimliği, pek çok parçadan meydana gelir. İçeriğinden okuyucu kitlesine kadar uzanan bir çok parça, bir bütünü – sitenin kimliğini – meydana getirir.

Hiç şüphesiz, sitenin domain adı, bu parçaların en önemlilerinden biridir. Hani neredeyse bir insanın adı neyse, bir sitenin ismi de odur.

Ancak yolun başında pek de uygun olmayan bir alan adı seçmek, sık rastlanabilen bir durum. Bunun sebebi ister uygun alan adının başkasında olması olsun, isterse sitenin zamanla eski alan adının kapsayamayacağı kadar genişlemiş olması olsun; tek bir sonucu var: Ziyaretçi kaybı.

Yola Photoshop Öğrenimi ismiyle başlayan bir site düşünün. Bu sitede zamanla Flash dersleri de yer almaya ve Photoshop derslerinden daha çok okunmaya başlarsa, muhtemelen site sahibi sitenin ismini değiştirmeyi ve siteyi yeni bir alan adına taşımayı düşünecektir.

Alan adı (domain) taşımak… Güzel bir fikir…

Ancak ne yazık ki başarmak, söylemekten çok daha zor.

Arama motorlarının sitenizle ilgili topladığı tüm bağlantılar geçersiz olacak, Page Rank’iniz yeniden belirlenecek, başka sitelerden gelen bağlantılar ölecek. Sitenizi “Sık Kullanılanlar”ına ekleyenleri bile kaybetme riskiniz olacak.

Korkutucu değil mi?

Elbette her değişikliğin bazı sonuçları vardır. Ancak isim değişikliğinin sağladığı faydaların, zararını aştığını anladığınızda; bu radikal değişikliği yapmanız anlamlı olacaktır.

Peki alan adını değiştirirken, nelere dikkat edilmesi gerekir? Hangi adımlar, internetin yeni alan adımızı kolayca kabullenmesine yardımcı olabilir? İşte alan adınızı değiştirirken aklınızda bulunması gereken bazı adımlar:

1) Eski alan adınız için bir site haritası oluşturun.

2) Gerekli içeriği site yayına girmeden hazırlayın. (İletişim bilgileri, sitenin tanıtımı, amacı vs.)

3) Alan adını kullanmaya başlayın.

4) Google Webmaster Tools’u kullanarak, eski ve yeni alan adınızı onaylayın.

5) Eski alan adınız için, yeni alan adına yönlendirecek bir 404 sayfası hazırlayın.

6) Bir geliştirme arayüzünü kullanarak, eski alan adınızdan yeni alan adınıza yönlendirmenin doğru yapıldığından emin olun. İdeali, bağlantıların, tam kopyasını oluşturabilmenizdir. (www.eskimissite.com/hakkimizda/ sayfasının, www.yenilenmissite.com/hakkimizda/ adresine yönlenmesi gibi)

7) Eski alan adınızı, yenisine 301 yönlendirmesi ile yönlendirin. Genel kullanımda olan ismiyle “301 redirect”, bir sayfanın kalıcı olarak taşındığını gösterir. Google, adresi kalıcı olarak değişen sayfalar için bu yönlendirmeyi tavsiye etmektedir.

8 ) Yukarıda aldığımız eski alan adı site haritasını Google’a ve Bing’e yollayın. Bunu, Google Webmaster Tools ve Bing Webmaster Center aracılığıyla yapabilirsiniz. Bu adım, arama motorlarının eski URL’lerinize gidip 301 yönlendirmelerini fark etmelerine ve indexlemelerini değiştirmelerine yol açacaktır.

9) Google Webmaster Tools’daki Change of Address (Adres Değişikliği) formunu doldurun.

10) Yeni bir site haritası hazırlayın ve bu site haritasını da arama motorlarına gönderin. Bu adımı yaparak, sitenize yeni eklenen URL’lerin de arama motorları tarafından kolayca bulunmasına yardımcı olursunuz.

11) Google Webmaster Tools güncellenene kadar bekleyin ve Diagnostics (Tanılamalar) başlığı altında gördüğünüz hataları düzeltin.

12) Düzenli aralıklarla arama motorlarının sonuçlarına bakarak, tüm sayfalarınızın indexlendiğinden emin olun.

Yazıda yer alan tavsiyeler, SEOmoz.org‘dan tercüme edilmiştir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. Mahmut Adın dedi ki:

    Mümkün oldukça domaini değiştirmemek gerekiyor. Zorunlu olduğu hallerde ise bu yazınızı uygulamak oldukça mantıklı. Teşekkürler.

  2. Ayhan dedi ki:

    merhaba .gen.tr uzantılı domaine taşıyamıyoruz sanırım çünkü gen.tr uzantılı domainimi ekledim dogruladım fakat olmuyor adres degişikliginde cıkmıyor bunun bir çaresi varmıdır?