Firefox 3.5 çıktı!

Firefox 3.5 çıktı!

Firefox geliştiricilerinin uzun süredir duyurusunu yaptığı yenilikleriyle yeni bir Firefox sürümü geçtiğimiz günlerde (30 Haziran) çıktı. Üstelik bu sürümde, sadece görsel değişiklikler değil, işlevsel gelişmeler de olmuş. Pek bu gelişmeler neler? Beta olarak yayına sürülen Firefox 3.5 bize yeni neler getirdi?

Güvenlik

Kötü Yazılıma Karşı (Geliştirme)
Firefox, henüz yüklemeden önce bütün sayfayı tarıyor (Tabii ki kısa bir sürede). Açtığınız sayfa bir saldırı sayfasıysa sizi hemen uyarıyor.

Performans

Süper hızlı (Yenilik)

Kemerlerinizi bağlayın. Firefox 3.5, TraceMonkey JavaScript motorunu içeriyor. Bu da onu şimdiye kadarki sürümlerin en hızlısı yapıyor. Heyecanla beklenen gelişmelerden biri buydu.

Renklilik (Geliştirme)
Sanal alemdeki fotoğraf albümünüzdeki fotoğraflarınınız ve internetteki bütün resimler, Firefox’un grafik motorunun geliştirilmesiyle artık daha net ve renkli gözükecek.

Uyarlama

Bin türlü yolu var. (Geliştirme)
Firefox’ta 6.000’den fazla eklenti var. Çoğu da indir yükle mantığıyla çalışıyor. Buradan daha fazla bilgi edinebilir ve Firefox’unuzu kendinizce değiştirebilirsiniz.

Kişisellik

Adres çubuğu (Geliştirme)
Sıklıkla girdiğiniz sitelerin adresleri siz daha adını yazarken ortaya çıkıyor. Üstelik, adresin noktasına kadar doğru yazılması gibi bir şart de yok. Mesela; “reysin” bile yazsanız, adres çubuğunun altında “http://www.opereysin.com/” hemen belirecektir.

Taglar (Geliştirme)
Yer imlerine eklediğiniz adreslere verdiğiniz taglar, aradığınızı bulmanızı kolaylaştırır. Başka başka adreslere aynı tag da kullanabilirsiniz. Bir adrese birden çok tag de ekleyebilirsiniz.

Üretkenlik

Uyumluluk (Geliştirme)
Firefox; bilgisayarınızın işletim sistemi ne olursa olsun(Vista, Mac, Linux), ona entegre olur. Sizin duraklamanıza sebep olmaz.

Geçmiş oturum (Geliştirme)
Yeni bir eklenti yüklenmesi ya da bir hata cereyan olması sonucu Firefox’un kapanması hâlinde yeniden açıldığında eski oturum kurtarılabiliyor.

Sekmeler

Kolay organizasyon (Yenilik/Geliştirme)
Sekmeleri bir düzene sokmak için, sekmeyi istediğiniz sıraya sürükleyin. (Sekmeyi sürüklerden o sekmenin küçük bir önizlemesini imlecin altında görebilirsiniz.) Bir sekmeyi bir pencereden diğerine taşıyabilirsiniz. Eğer bir pencerede çok fazla sayıda sekme varsa ve bu da yavaşlamaya sebep oluyorsa, sekmeyi dışarıya sürükleyin. Böylece o sekme yeni bir pencerede açılacaktır.

Evrensel erişim

İndirilebilir fontlar(yazı tipleri) (Yenilik)
Webi arşınlarken daha geniş bir yazı tipi çeşitliliğini görüntüleyebiliyor, tasarımcılar tarafında üretilen ya da sizde bulunmayan yazı tiplerini de görebiliyorsunuz.

Firefox’un dili (Geliştirme)
Firefox yerel dillere de önem veriyor. Şu anda 70 dilde hizmet veren tarayıcı, daha da gelişmeye çalışıyor.

Bitirici vuruş

Yer bilgili (Yenilik)
Firefox sitelere, sizin yer bilgilerinizi vererek, daha alakalı bilgilerle daha kolay karşılaşmanızı sağlıyor.

Video ve ses (Yenilik)
Firefox açık ses ve video formatlarını destekleyen ilk web tarayıcısı. Bu formatlar, plugin veya yazılım yüklenmesi ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

İnternetsiz internet (Geliştirme)
Bu özelliği destekleyen siteler için (mesela web tabanlı mailiniz) siz internete bağlı değilken de sitelerin bağlandığınız son hâllerine ulaşabilmenizi sağlıyor.

Yeni nesil grafik (Geliştirme)
Firefox, yazı ve görüntüleri daha hızlı oluşturuyor. Ayrıca dijital fotoğraflarınız gibi dijital renk veri profili içeren resimlerin renk düzeltimini kendisi otomatik yapıyor.

En yeni web teknolojileri (Geliştirme)
Web sitesi yazar ve geliştiriciler, gelişmiş içerik oluşturabilmek için yeni ve ileri programları kullanır. Firefox’da şu anda; CSS2.1, CSS3, HTML5, SVG Filters, Ogg Vorbis, Ogg Theora, Native JSON, MathML, Animated Portable Network Graphics (APNG), Cross-Site XMLHttpRequest, Microformats ve Web Worker Threads’i destekliyor.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

3 Yanıt

  1. opereysin dedi ki:

    Tarayıcı tercihinde tek seçenek kaldı diyebilirim. JavaScript hızı, desteklediği yazılımlar, sanal görselliği ve kolay kullanılabilirliğiyle başka tarayıcı aratmıyor Firefox.

  2. checka dedi ki:

    Bir kaç saat önce makinamda Chrome’un tahtına kuruldu. Uzun zaman olmuştu. Eklentilerinden mahrum kalmıştım. Şükür kavuşturana 🙂

  3. mustafa dedi ki:

    cold start fena gözükmüyor ama javascript karşılaştırmasına göre:

    safari’nin 1 birim zamanda çalıştırdığı şeyi chrome yaklaşık 2, firefox 3 birim zamanda çalıştırıyor.