Adobe’den 3’ü bir arada: acrobat.com

Adobe’den 3’ü bir arada: acrobat.com

Adobe'den 3'ü bir arada: acrobat.com

Adobe; online kelime işlemcisi, toplantı ve dosya paylaşımı servislerini birleştiren Acrobat.com projesini başlattı. Projede yakın zamanda yayına giren Adobe Brio (online toplantı), Adobe Buzzword (online kelime işlemci) ve Adobe Share (online dosya paylaşımı) servisleri bir araya getiriliyor.

YorumBuzzword, Acrobat.com’un varsayılan kelime işlemcisi olarak kullanılıyor. Flash üzerine kurulu olan bu kullanışlı kelime işlemcisi ile, birden fazla kişi aynı dosyada oynama yapabiliyor, dosyaya yorumlar ekleyebiliyor. Çoklu çalışmanın aktif hale gelebilmesi için, döküman isminin sağ tarafındaki oka tıklayıp Share…‘ı seçip, dökümanda değişiklik yapmasını istediğimiz mail adreslerini yazıyoruz.

Türkçe Karakter ProblemiYine dökümana en son ulaşanlar ve pozisyonları da (yayıncı, eleştirmen vs.) kolayca görülebiliyor. Dökümanlar sayfalandırılıyor, farklı yazı tipleri destekleniyor (Türkçe karakter desteğinin olmaması büyük bir dezavantaj). .pdf,.doc, .zip, .txt, .xml gibi dosya çıkışları alınabiliyor. Yazılara tablolar ve resimler eklenebiliyor. Resim boyutları gerçek zamanlı olarak ayarlanabiliyor. Buzzword’un en büyük özelliklerinden biri olarak da, PDF’in online şartlarla hazırlanabilecek en yakın şeklini oluşturabilmesi gösteriliyor.

TablolarDöküman ve dosya paylaşımı servisi şimdi 5 gigabayt depolama alanı sunuyor. Üstelik dökümanlarımızı diğer web sitelerinde gösterebilmemizi sağlayan widget’lar da kullanabiliyoruz. Aşağıda örnek bir widget görebilirsiniz (share.acrobat.com). Bu özellik, benzer özelliklerle yayın yapan popüler web sitelerinden ziyaretçi koparabilir.

Acrobat.com’un belki de en özel servisi Brio. Brio, adeta Adobe Acrobat Connect’in light versiyonu gibi çalışıyor (Acrobat Connetct, aylık 39 $’a satılıyor). Servisi kullanarak 3 katılımcıya kadar ücretsiz online toplantı yapabiliyoruz. Ekran paylaşımı, masaüstü video, ses konferansı, chat ve beyaz tahta özellikleri bulunuyor. Mac’i olanlar bu özellikten hoşlanacaklardır, zira WebEx ve GoTo Meeting zaman zaman Mac’te çalışamayabiliyorlar.

Yine, yenilenen Adobe Flash Player, her zamankinden daha iyi görünüyor.

Acrobat 9 – Flash’ı da var!

Adobe, acrobat.com ile aynı anda Acrobat 9’u da yayınladı. Bu güncelleme gerçekten Adobe’nin ana masaüstü uygulamalarından olan Acrobat’a ilaç gibi geldi diyebiliriz. İlk defa, Adobe’nin PDF oluşturma yazılımı Flash’ı destekliyor. Böylece kullanıcılar YouTube’dan embed edilmiş Flash dosyaları içeren dökümanlar hazırlayabiliyor, geliştiriciler ise Adobe’nin Flex iskeleti ile elektronik dökümanlara yeni yüzler tasarlayabiliyorlar.

Acrobat 9 ile üretilen PDF dosyalarında, internet aracılığıyla birden çok yazar ve eleştirmenin ortaklaşa çalışmaları da mümkün. Yine dosyaların açılma süresi de kısalmış.

Adobe için bir sonraki basamak, PDF’leri web sayfalarına ve web sayfalarını PDF’lere dönüştürebilmeyi sağlamak gibi görünüyor.

Yazının hazırlanmasında TechCrunch’ta yayınlanan Webtop Watch: Adobe Launches Acrobat.com and Releases Acrobat 9 (With Flash). yazısından yararlanılmıştır.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...