Dikkatini Toplayan, Zamanını da Yönetir!
Zamanınızı kontrol etmenin ilk adımı zihninizi kontrol etmek…
Dikkat dağıtıcı fırsatlar hiç bu kadar çok olmamıştı. Dişlerimizi fırçalama alışkanlığı gibi kullandığımız, günlük hayatımızın içine işlemiş onlarca sosyal ağ ile kuşatılmış durumdayız. Fakat başarılı insanlar arasında dikkatimi çeken kilit alışkanlık şu ki, onlar bu dikkat dağıtıcılardan kaçınmada katılar. Onun yerine dikkatlerini verdikleri şeyi bilinçle yönetiyorlar. Zamanın yetersizliğinden yakındığını duyduğum pek çok insan aynı zamanda gün içinde çok defa Facebook durumlarını güncelleyen ve Instagram’a onlarca fotoğraf yükleyen insanlar. On dakika buradalar ve sonra hepsi orada toplanıyorlar. Zamanı yönetme problemleri olduğunu iddia ediyorlar ama aslında dikkati yönetme problemleri var.
Eğer dikkatinizi yönetmeyi öğrenebilirseniz, sadece zamanı yönetmeyi değil, pek çok insan üzerinde muazzam bir rekabet avantajına sahip olacaksınız.
Dikkat Geçerlik Çelişkisi
Gerek ciddi işler- okumak, yazmak ve diğer önemli işler gerekse yüzeysel işler-Facebook durumu güncellemek olsun, her ikisi de dikkat gerektirir. He ikisi çeşit iş de farkındaysanız bir fırsat maliyetine sahip. Ciddi işler size verimlilik açısından pek fazlaya mal olmaz. Öte yandan yüzeysel işler verimlilik açısından yüksek bir fırsat maliyetine sahiptir. Yüzeysel işler yaptığınızda daha uzun süreler boyunca dikkat dağınıklığı görülür.
İşte bu, dikkatin tuhaf çelişkisi…
Tekrar tekrar yaptığımız ufak şeyler hayatımızdaki büyük değişikliklere yön veriyor. Tüm bu küçük dikkat dağıtıcılar sigara içen bir atlete bilişsel anlamda eşit bir sonuç doğuruyor.
Dikkatinizi yönetmek bir beceri. Diğer beceriler gibi pratik yapmak yoluyla gelişmiş hale geliyor. Peki dikkatinizi yönetme pratiğini gerçek anlamda nası yaparsınız? Neyse ki, günlük yaşam bunu yapmak içi pek çok fırsat sunuyor.
Güne Cihazlar Olmadan Başlayın
Güne internette başlamak iyi iş yapma becerinize zarar verir. Bu nedenle ben güne somut kitaplar okuyarak ve not defterime yazarak başlarım. Kimse dünyayı elektronik postalarını kontrol ederek değiştirmedi. Öyleyse neden yeryüzünde gününüze bunu yaparak başlayasınız ki.
En Değerli Faaliyetlerinize Odaklanın
Her neyi başarmaya/üstesinden gelmeye çalışıyor olursak olalım, bir kitap yazmak, bir şirkete kar katmaya çalışmak ya da kilo vermek, kayda değer bir avuç dolusu iş var demektir. Tüm bu faaliyetleri ihmal ettiğimizde günün sonunda meşgul olup çıkıyor, üretken değil. Üretkenlik bir şeye harcadığınız zaman ile ilgili değil. Bir şeye harcadığınız zamanın kalitesiyle ilgili. Ve bu zamanın kalitesi neredeyse tek bir şey ile tanımlanıyor: dikkatinizi yönetme becerisiyle. Profesyoneller dikkatlerini yönetir. Amatörler dikkat dağınıklığına boyun eğmeme becerisine yenilirler.
Çoklu İşlerden ve Görev Değişikliklerinden Kaçının
Defalarca söylenmiştir, aynı anda birden fazla işi yapmak sadece üretkenliğinizi azaltmaz, dikkat sürenize de zarar verir. Malesef, pek çok insan çoklu işlerden kaçınmada irade gücüne güvenir. Bu durumda eğer onlarca sekmeniz açıksa, pek çok bildiriminiz varken ve telefonunuz odada ise, zaten kendiliğinden bir handikapla meşgul olursunuz. Posta kutunuza hızlıca göz atmak, Instagram’da paylaşım yapmak ya da Twitter’a girmek gibi şeylerin zararsız olduğunu düşünürsünüz. Ama “Pürdikkat: Odaklanma Becerisini Nasıl Yitirdik, Nasıl Geri Kazanabiliriz?” kitabının yazarı eğitmen Cal Newport‘a göre; “Bu kısa süreli gözden geçirme dikkatinize yeni bir hedef koyar. Daha da kötüsü, mesajı görüp de ilgilenmediğiniz o anda (ki bu neredeyse hep olur) ikincil işiniz bitmeden, birincil işinize dönmek için zorlanmış olursunuz.”
Kesintiye uğramamış bir saatlik odaklanma size sekiz saatlik bir çalışmadan daha fazla katkı sağlar.
Atıl Zamanı Benimseyin
Yeterince değer vermediğiniz bir şey varsa o da atıl zamanlar. Esasen çoğu zaman aslında atıl zaman çünkü ara verip ya postalarımızı ya da sosyal medyayı kontrol ediyoruz.
Eğer yürüyüşe çıkar ama tüm süre boyunca Twitter’da olursanız ,yürüyüşün kalitesi düşer. Bütün dikkatinizi doğaya vermek yerine; bu tecrübeyi Instagram’da belgelemek ihtiyacı hissederseniz, doğada olmanın faydası azalır.
Bilinçsiz zihin atıl zaman süresince harika bir iş çıkarır. İşte bu yüzden duştayken ya da işten uzaktayken çokça “Buldum!” anı yaşarız.
Günlerinizi Önceki Geceden Planlayın
Günlerinizi önceki geceden planlarsanız, sadece üretkenliğinizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda karar verme güçlüğünden de kaçınır ve iradenize hakim olursunuz. Günün tüm saatleri eşit değil. Dikkat aralığınız günün belli saatlerinde en yüksek olur ki bu yüzden daima günün ilk saatini hayatınıza değer katacak faaliyetlere harcamanızı tavsiye ediyorum.
Temel Önceliklerinizi Bilin
Eğer dikkatinizi yönetmede daha iyi olmak istiyorsanız, temel önceliklerinizde aynı paralelde olmayan her şeye hayır demeyi öğrenmek zorundasınız. Kendi çalışma yöntemime baktığımda, aktivitenin işime fazlasıyla değer kattığının farkına varıyorum: Yazmak, röportajlar/görüşmeler yapmak ve firmalarda, konferanslarda konuşmalar yapmak.
Nerdeyse her şeyin değerini bu üç faaliyeti kıyaslayarak kuşatıyorum. Bu önceliklerimi belirledikten sonra, bir saatlik konuşmam için ne kadar ödemiş olduğumu düşünyorum. Ve bu çerçevede, o artık benim için diğer faaliyetleri yapmaya değmez hale geliyor.
Bu tek beceri, dikkatinizi yönetmek, yörüngenize hayata dair diğer tüm küçük ipuçlarından daha fazlasını yapacaktır. Bugün başlayın. Bir şeylerin bu kadar hızlı değişmesiyle şaşıracaksınız.