Saatleri ileri almak

Saatleri ileri almak

Gün ışığından daha fazla yararlanmak için (DST) her yıl mart ayında saatleri bir saat ileri alıyor, sonra ekim ayında bir saat geriye çekiyoruz. Her yıl saatlerde ayarlama yapılacağı günlerin öncesinde, bu ayarlama ile bilmem kaç barajın ürettiği enerjiye denk düşecek kadar elektrik tasarrufu sağladığımız yazıyor.

Bu hesaplamalar muhtemelen ışıklandırma giderlerinin azalması gibi bazı pozitif etkiler göz önünde bulundurularak yapılıyor. Bu sebeple de saatleri geri alarak elde ettiğimiz kâr, pek çok tasarruftan daha yüksekmiş gibi görünüyor. Öyle ki, hani “Saatleri bir saat daha geriye çeksek, belki diğer problemler de biter!” diyesiniz geliyor.

Peki gerçekten saatleri geri alarak bu kadar enerji tasarrufu yapabiliyor muyuz? Kaliforniya Üniversitesi‘nin Indiana eyaletinde yaptığı bir araştırma, cevabın “Hayır” olduğunu söylüyor: Saatleri geriye alınca daha çok elektrik harcanıyormuş!

Araştırma için Indiana’nın seçilmesinin özel bir sebebi var:

Amerika’nın Indiana eyaletinde, 2006 yılından önce DST uygulanmıyormuş. Bu sebeple Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, DST’den önce ve sonra eyaletin elektrik harcamalarındaki değişiklikleri daha kolay inceleyebilmişler.

DST’nin bu eyaletteki sonucu, yıllık 8,6 milyon dolarlık elektrik harcaması artışıymış.

Bu noktada akıllara şöyle bir soru gelebilir: Saatleri ileri alarak, hava aydınlandıktan sonra iş hayatının başlaması sağlanıyor. Bu şekilde elektrik harcamalarımız azalmıyor mu?

Araştırmacılar “Evet, azalıyor” diyorlar. Fakat insanlar daha erken evlerine döndükleri için, havanın sıcak olduğu akşamlarda klimalarını daha fazla çalıştırmak zorunda kalıyorlarmış. Yine havanın serin olduğu sabahlarda, hava karanlıkken kalkıldığı için ısıtma giderlerinde de artış görülüyormuş.

Araştırmaya öncülük eden Prof. Matthew Kotchen “Bugüne kadar gördüğüm en kesin çalışma” diyor.

Daha önce de buna benzer araştırmalar yapılmıştı. 1976 yılında ABD’de National Bureau of Standards saatlerin ileri alınmasının hiç bir faydasının bulunmadığını açıklamıştı.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

2 Yanıt

  1. checka dedi ki:

    Saatler ileri ya da geri alınınca devlet daireleri dahi işe geliş gidiş saatlerini değiştiriyor.Devlet sanki bunu biraz lafta yapıyor gibi.

  2. wolworin dedi ki:

    teşekkürler