Ter Lekelerinin Sebebi Teriniz Değil

Ter lekesi ne renktir? Sarı mı? Tarih boyunca hep böyle değildi. Kırmızı da oldu, yeşil de… Peki ne oldu? Terimizin içeriği mi değişti?

Off, ter… Vücut tüyleri ve fazla enerjinin yağ şeklinde depolanması gibi, terleme de vücudunuzun hayatta kalmasını sağlamak için çalışan can sıkıcı yollardan biridir (Hayatta kalmaya değer elbette). Bununla birlikte en sevdiğiniz beyaz pamuklu tişörtünüzün üzerindeki sarı koltuk altı lekeleri söz konusu olduğunda, terin suçlanacak son şey olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. En azından yalnızca ter suçlanamaz.

Kimya Bilimi Konuşuyor

Koltuk altındaki sarı lekelerin arkasındaki asıl suçlu; terinizdeki proteinler ile gömleğinizdeki pamuk, antiperspirantınızdaki (ter önleyici) ya da deodorantınızdaki alüminyum tuzları arasındaki kimyasal reaksiyonlardır. Evet, kendinize bakmak ve temiz kokmak için kullandığınız çoğu şey; atletinizin bir kaç düzine giyimden sonra da çok mükemmel görünmemeye başlamasının esas nedenidir. O lekelerle gelen sert doku için de o berbat kimyevi maddeyi suçlayabilirsiniz.

Aslında alüminyum bazlı deodorantlar nispeten yeni bir fenomen olduğu için, ter lekeleri tarih boyunca hep sarı değildi. 20 yüzyılın başlarında, en popüler  antiperspirantlardan (ter önleyici) biri, Odorono adı verilen bir üründü. Alüminyum içermesine rağmen, maddenin kendisi kırmızıydı ve kırmızı koltuk altı lekelerine yol açardı. Tarihteki giyim eşyaları söz konusu olduğunda tekstil koruyucuları sarı, turuncu ve kırmızıdan kahverengiye; hatta yeşil renke kadar neredeyse her tonda ter lekelerine yol açtılar. Gülünç bilgi: Astronot terlemesi geçmişte uzay tulumları içindeki metal bileşenleri bile tahrip etmiştir (Astronotlar bile koltuk altı teriyle uğraşıyorsa belki kendimizle ilgili bu kadar kötü hissetmeyebiliriz).

Bir Nebze Tedbir

Maalesef ter lekelerini önlemek için çoğu insanın başvurduğu ilk şey yalnızca daha fazla antiperspirant (ter önleyici) kullanmaktır. Yukarıda da açıkladığımız gibi bu oldukça yanlış bir seçimdir.  Alüminyum tuzları içermeyen, ter önlemeyen bir deodoranta geçmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu sadece büyük sarı lekeleri, büyük ıslak izlerle değiştirmekle sonuçlanabilir.

En iyi çözüm muhtemelen gömleğinizi giydikten hemen sonra ter lekeleri ile başa çıkmaktır. Yeni, sararma yapmayan giysiler için, giydikten sonra doğrudan enzimatik bir çamaşır spreyi ile ön işlem yapmayı deneyin (İşinizi kolaylaştırmak için çamaşır sepeti yanında spreyi de bulundurun). Antiperspiranız (ter önleyici) halihazırda hasara yol açtıysa; gömleğinizi sirke, hidrojen peroksit veya OxiClean gibi oksijenli bir ağartıcıda bekletin ve çıkartın. Bununla birlikte, açıkçası önemli olan  terinizde bulunanlar gibi proteinlerle etkileşime girerek  sarılık veren ağartıcıları asla kullanmamaktır.

Kaynak: Curiosity

Sevebilirsin...