Az Uykuyla Verimli Bir Gün Geçirmek

Gece başına alınan 8 saat uykunun ideal olduğunu hepimiz biliyoruz.

Sağlığımız, mutluluğumuz ve üretkenliğimiz için uykunun faydaları yazılı olarak belgelenmiştir.

Hiç şüphesiz, elimizden gelenin en iyisi için uykuya ihtiyacımız var.

Ancak, bazen 8 saat tam olarak mümkün olmuyor.

İş stresinden, ağlayan bir bebekten ya da bir başka gece yarısı rahatsızlığından dolayı bazen 4-5 saatlik bir uykuyla (veya daha azıyla) çalışmak zorunda kalıyoruz.

Durum böyle olunca, kendimizi aksilik ve sınırlı verim ile dolu bir güne teslim etmeli miyiz? Yoksa, az miktarda uykunun etkilerine karşı koymak için bazı stratejiler var mı?

Neyse ki, bir yandan öbür yana döndüğünüz bir geceden sonra hayatta kalmak için (ve hatta işi iyiye götürmek için) bazı etkili yollar var.

Bu rutini, uykunuzun yetersiz geldiği bir sonraki seferde deneyin:

Kendinizi ayağa kalkmaya ve egzersiz yapmaya zorlayın. Şahsen, sabah 30 dakikalık koşuyu fazladan bir 2 saatlik uykuya değer buluyorum ve beni normalde iyi dinlenmiş bir iş gününde nasıl olacaksam ona yakın hissettiriyor. Sınırlı uyuklamadan sonra en iyi egzersiziniz olmayabilir, ancak ter atmak sizi sonradan daha keskin ve daha uyanık hissettirir.

– Ruh halini, uyanıklığı ve enerjiyi artırdığı gösterilen soğuk bir duşla egzersizi takip edin.

Bir (ya da iki) fincan kahve alın. Aşırıya kaçmayacak miktarda kafein, konsantrasyonunuzu ve zihinsel uyanıklığınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Kafeine aşırı duyarlı değilseniz, öğleden sonra başka bir tura -kahve veya yeşil çay- dönmekten çekinmeyin.

En önemli işinizi sabah halledin. Gününüze öncelik vermeniz kritik önem taşır. Öğleden sonra enerji düşüşü beklenir. Bu nedenle, ilk olarak yapmanız gereken şeylere koyulun.

Hafif, sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar yiyin. Yediğimiz yiyecek, enerji düzeylerimiz üzerinde büyük etkiye sahiptir, bu nedenle az bir uykuyla çalışırken yiyecekleri yakıt olarak kullanın. Genel olarak, kompleks karbonhidratları ve proteinleri enerji düzeylerini artırmak için tercih edin. Bazı canlandırıcı seçenekler arasında dutsu meyveler ve diğer meyveler, çelik-kesim yulaf ezmesi, yumurta, fındık, sebze, yağsız et (ızgara tavuk gibi) ve taze balık (somon gibi) bulunmaktadır. Gün boyu bol miktarda su içtiğinizden emin olun. Ağır yemekler, şeker ve işlenmiş karbonhidratlar durumunuzu daha da kötüleştirecek ve size başınızı yastığa koymak istetecektir.

Günü bölmek için dışarıda bir yürüyüşe çıkın. Masa başında uykunuz çöktüğünde, kalkın ve 10-15 dakikalık bir yürüyüş için dışarı çıkın. Mola ve güneş ışığı, enerji seviyenizi geri yüklemeye yardımcı olur.

Kendinize hızlı bir öğlen şekerlemesi için izin verin. Kısa bir 30 dakikalık şekerlemenin, uyanıklığı artırdığı ve uyku yoksunluğunun etkilerini sınırladığını göstermiştir.

İşi zamanında bırakın. Eğer kaçınabiliyorsanız, bugün fazla mesai koyacağınız o gün olmasın. En önemli görevlerinizi en erken zamanda tamamladınız ve bunu başından sonuna değin yaptınız, bu yüzden kendi arkanıza yaslanın ve paydos verin. Evinize gidin ve rahatlatıcı bir akşamın tadını çıkarın ve umarım bir önceki geceden daha iyi uyursunuz.

Elbette az bir uykuyla çalışmak asla ideal değildir. Ancak gerçek şu ki, zaman zaman hepimiz kendimizi bu durumda buluyoruz. Ve neyse ki, en iyi şekilde atlatabilmek için kanıtlanmış bazı stratejiler var.

İster her adıma uyun, isterseniz birkaç öğe seçin; bu planı izleyerek gününüz kesinlikle daha kolay yönetilebilir olacaktır.

Bu rutin, iyi dinlenmiş durumda olsanız bile gününüzü en üst düzeye çıkartabilir.

İşte harika bir gün (uyumak ya da uyumamak için)!

(Editör: Meral Okudan)

Kaynak: Andrew Merle

Sevebilirsin...