Stresi Azaltmanın 6 Kolay Yolu

Stresi Azaltmanın 6 Kolay Yolu

Stres sıklıkla yaşanan bir durum ve insanlar stresin zamanla azalacağını düşündükleri için genelde umursamıyorlar. Ancak stres durumu uygun bir şekilde idare edilmezse çok ciddi sorunlara yol açabilir. Yazının devamında stresle baş etmek, mutlu ve sağlıklı yaşantınıza devam edebilmek için uygulayabileceğiniz, faydası kanıtlanmış 6 maddeyi görebilirsiniz.

1. Nefes Almak

Stresli durumlarda rahatlamak için derin bir nefes almak, tıbben yararlı olduğu kanıtlanmış bir yöntem. Yavaş, derin bir nefes kafanızı o an için rahatlatmanıza ve tansiyonu azaltmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca uzun uzun soluklanmak, vücudun stres nedeniyle salgıladığı kortizol hormonunu azaltarak beyin ve vücut fonksiyonlarının normale dönmesini sağlıyor. Kulağa ilginç gelebilir ancak nefes alma egzersizleri, stresin hayatınızdaki etkilerine daha dirençli olmanıza yardımcı olabilir.

2. Yazmak

Kendi düşünceleriyle uzun süre baş başa kalan kimselerde stres baş gösterebilir. Eğer bu fikirler ortaya çıkartılmaz ise akıl; kuşku, panik ve aşırı öfke içerisinde kalabilir. Hayallerle sürekli baş başa kalmak insanlara göre değildir.

Fikirlerinizin şaşkın bir şekilde aklınızda tepişmesindense onları bilgisayar klavyesine ya da kağıda döküverin. Duygularınızı yazarak hard diskinize aktarın. Bir kağıda hislerinizi yazın, çizin, karalayın. Yeter ki içinizde kalmasın.

3. Yürümek

Her ne kadar insanların pek hoşuna gitmese de, birçok bilimsel kanıtın işaret ettiği üzere, stresle baş etmenin en etkili yollarından biri yürümek.

Eğer herhangi bir nedenden ötürü beyninizin ve vücudunuzun gerildiğini hissedersiniz, her ne yapıyorsanız o işi bırakın ve ufak bir yürüyüşe çıkın. Acele etmeden, sakin bir tempoda yürüyün ve normal bir şekilde nefes alın. Yürüyüş yapmak, stres yüzünden azalan enerjinizi artırmanıza ve beyniniz çevredeki kokuları, görüntüleri, sesleri fazlasıyla algılamaya çalıştığı için aklınızı dağıtmanıza yardımcı olur.

Bir kez denedikten sonra, bu egzersizi bir rutin haline getirdiğinizden emin olun.

4. Gülmek

Eğer stresliyseniz herhalde aklınıza gelen en son şey gülmektir. Ancak gün içinde ufak bir gülümseme için bile kendinizi toparlayabilirseniz stresinizin yavaşça azaldığını fark edeceksiniz.

Güldüğümüz zaman vücudumuz endorfin adı verilen mutluluk hormonlarını salgılar. Bu hormon, strese sebep olan kimyasallarla savaşarak, stresten kurtulmamızı sağlar.

5. Arkadaşlar

Sevdiğiniz insanların etrafınızda olması, stresle baş etmede yolu yarıladığınızı gösterir. Özgüveni en yüksek olan kişilerin bile kendilerini en rahat hissettikleri an, bildikleri ve sevdikleri insanlar yanlarında oldukları andır. Eğer kendinizi keyfisiz bir halde, başınız elleriniz arasında “Ne yapsam?” diye düşünürken bulursanız; telefonu alıp bir arkadaşınızı arayın ve eğlenceli bir şeyler yapın. Arkadaşlık bunun için değil midir zaten?

6. Uyumak

Temel olarak hayatımız sirkadiyen ritimle dengelenmiş durumda. Vücudun uyguladığı bu düzen ile yemek yiyebiliyor, uyuyabiliyor, dinlenebiliyor, oynayabiliyoruz ve bu fonksiyonları yaparken sürekli bitkin bir halde olmuyoruz. Ancak parlak ekranlara fazlasıyla maruz kalmak sirkadiyen ritimlerimizi bozuyor. Bu yüzden kafamızı yastığa koymamız gereken vakitte vücut kendini kapatmaya ihtiyaç duymuyor.

Uyku, yüksek stres seviyesini düşürmek için kesinlikle gerekli. Herkes iyi bir dinlenmeye ihtiyaç duyar. Ancak gün boyu, hiç ara vermeden bilgisayar ekranına yapışıp kalmak vücudunuz için kötü sonuçlar doğuracaktır ve buna bağlı olarak stres miktarı da artacaktır. Bilgisayar başındayken sık sık mola verin ve biraz uyuyun. Stresinizin azaldığını göreceksiniz.

Kaynak: Lifehack

Sevebilirsin...