Havada Çarpışıp Yere Sağlam İnen Uçaklar

Havada Çarpışıp Yere Sağlam İnen Uçaklar
Havacılık tarihi, birbirinden enteresan hikayelerle dolu. İşte bunlardan biri, ilgi çekici bir maharetli pilotluk hikayesi…

29 Eylül 1940’ta Avusturya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait iki Avro Anson tipi eğitim uçağı New South Wales Wagga Wagga yakınlarındaki bir üsten havalandılar. Nasıl olduysa, uçuş sırasında birbirine çok yaklaşan iki uçak, birleştiler! Normalde olacağı gibi çarpışıp düşmek veya sekmek yerine, birbirilerine yapıştılar.

Kendi uçağındaki ve diğer uçaktaki 3 personel paraşütleriyle atlarken, Kaptan pilot Leonard Fuller’in gönlü, uçakları bırakmaya razı gelmemişti. Ülkesinin böyle pahalı bir uçağı kaybetmesini istemiyordu. Gözünü kararttı, uçakları kontrollü şekilde indirmeye karar verdi.

Bu, sanıldığından daha çılgınca bir karardı. Fuller’in uçağının motoru bozulmuştu. Yalnızca eleron (uçağın dengesini sağlayan kanatçık) ve rüzgar kanatçıkları kullanılabilir haldeydi. Alttaki uçağın motorları hala çalışır haldeydi.

Altta kalan uçağın mürettebatı ve kendi rotacısı paraşütle atladıktan sonra, Fuller kendisiyle baş başa kaldı. Uçaklar beş mil daha yalpaladı. Bir asır gibi gelen bu beş milin ardından, Fuller iniş yapmaya uygun bir otlak gördü. Buraya acil iniş yaptı. Yaklaşık 200 yard (182 metre) sürüklendikten sonra, uçağı tamamen durdu. Burnu bile kanamamıştı.

Daha sonra, olayı incelemekle görevlendirilen hava kazaları müfettişi Arthur Murphy’e “Zorunlu iniş için bize öğretilen her şeyi yaptım” diyecekti. “Yerleşim yeri veya çiftlik evlerine olabildiğince yakın yere ve eğer mümkünse rüzgara karşı in. Bunların hepsini yaptım. Orada bir çiftlik evi vardı ve birkaç dönüş yaparak rüzgarı karşıma alacak şekilde iniş yaptım. Uçağı kontrol etmek düşündüğümden daha zor oldu ama.”

Böylece Fuller, ülkesinin değeri 40.000 sterlin olan ekipmanı kaybetmesini önlemiş oldu. Uçağı ise tamir edildi ve göreve geri döndü.

Böyle bir kazadan başarıyla çıkan Fuller, 18 Mart 1944’te bisikletiyle yolda ilerlerken bir otobüsün çarpması sonucunda hayatını kaybetti. Öldüğünde 25 yaşındaydı.

Kaynak: Neatorama

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...