Shakespeare ile İlgili Bilinmeyen 10 Özellik

Shakespeare ile İlgili Bilinmeyen 10 Özellik
“Tüm dünya bir sahne,
ve tüm erkek ve kadınlar yalnızca birer oyuncu:
çıkışları ve girişleri var hepsinin;
ve herkes kendi rolünde birçok bölüm oynar…”
— Size Nasıl Geliyorsa, Oyun II, Sahne 7

23 Nisanda doğduğu sanılan İngilizce’nin en büyük yazarı, “Avon’un Ozanı” Shakespeare ile ilgili bilinmeyen on özelliği sizler için derledik.

1. Oxford English Dictionary, Shakespeare’in 3.000’den fazla kelimeyi İngilizceye kattığını kabul etmiştir.

2. Shakespeare oyunlarını asla yayınlamamıştır. Günümüzde oyunların biliniyor olmasının sebebi, iki aktör arkadaşının – John Hemminges ve Henry Condell – ölümünden sonra 36 tanesini The First Folio adıyla yazıya dökmeleri ve yayınlamalarıdır. Bütün Shakespeare kitaplarının kaynağı budur.

3. Uranüs’ün aylarından çoğunun adı, Shakespeare’in eserlerinde yer alan karakterlerden seçilmiştir.

4. Zamanındaki sanatçıların aksine, Shakespeare çok sayıda mülke sahipti ve çok varlıklı bir adam olarak öldü.

5. Shakespeare dünya çapında İngilizcenin en başarılı yazarlarından biri olarak kabul edilse de, çağdaşları kendisinden pek “etkilenmemiş”lerdi. Shakespeare’den bahsedilen ilk yazı, 1592’de tiyatro eleştirmeni Robert Greene tarafından kaleme alınmıştı ve ondan “sonradan görme bir Karga var, bizim tüylerimizle güzelleşmiş” ifadeleriyle bahsediyordu.

6. Shakespeare tarafından yazılan ve hayattayken sahnelenen The History of Cardenio isimli bir oyun, bugün tamamen unutulmuştur.

7. Shakespeare’in isminin kaydedilmiş 80’den fazla yazım varyasyonu vardır. Korunabilen imzalarında Shakespeare, ismini “Willm Shaksp”, “William Shakespe”, “Wm Shakspe”, “William Shakspere”, “Willm Shakspere” ve “William Shakspeare” şekillerinde yazmıştır. Bugün bildiğimiz şekliyle “William Shakespeare” adını telaffuz ettiğine dair hiçbir kanıt yoktur.

8. Shakespeare’in gerçek doğum tarihi bilinmemektedir. 26 Nisan 1564‘te vaftiz edildiği için, doğum tarihinin 23 Nisan olduğuna inanılmaktadır.

9. ABD, 200 milyona ulaşan sığırcık kuşu populasyonunu Shakespeare’e borçludur. 1890’da Shakespeare’in çalışmalarında adı geçen ama ABD’de yaşamayan bütün kuş çeşitleri ABD’ye getirilmiştir. Bu kapsamda New York’un Central Parkına da sığırcık kuşları salınmıştır.

10. Shakespeare’in çalışmaları 80 dile çevirilmiştir. Bunlar arasında herhalde açık arayla en garip olanı Star Trek’te konuşulan Klingon dilidir.

Sevebilirsin...