Lamba Ağaçlar ve Parlayan Yollar

Lamba Ağaçlar ve Parlayan Yollar
Bir anayolda ilerliyorsunuz. Yolun iki yanında ağaçlar var. Yaprakları ışıl ışıl. Yol çizgileri, gecenin karanlığında parlıyor; gideceğiniz yolu aydınlatıyorlar. Hangi yıldasınız? Muhtemelen iki bin onlu yılların ikinci yarısında… Şaşırdınız mı?

Daan Roosegaarde beni sıkışık ve zifiri karanlık fotoğraf kabininden içeriye buyur etti. Bir kaç adımlık kabine girdiğimde, “Bekle” diye fısıldadı. “Bir dakika!”. Az bir zaman geçmişti ki, elindeki salatalık bitkisinin yaprakları zayıf bir ışık yaymaya başlamışlardı.

Gözlerim ortama alıştığında, parlaklığın da arttığını gördüm. Roosegaarde, bu bitkinin moleküler yapısını, deniz analarının parlamasına sebep olan luciferin maddesini içerecek şekilde değiştirmişti. “Deniz analarına kafayı taktım” diyordu önceki konuşmamızda. “Güç kaynağı veya güneş paneli olmadan, ışık üretiyorlar”.

Roosegaarde’nin bitkisi, bir deniz anası kadar ışık yaymaktan çok uzakta. Şimdilik soluk bir ışık yayıyor. Ancak bu kadarı bile, gelecek yıllarda bu teknolojinin nerelere ulaşabileceği ile ilgili ipuçları veriyor. Bu teknoloji bir kaç yıldır dillendiriliyordu, ancak o, prototipi üreten ilk kişi olduğunu iddia ediyor. Yöntem, bitkilere herhangi bir zarar vermiyor.

Anayolların her iki yanında, yaprakları parıl parıl parlayan ağaçlar hayal edin. Yahut şehir merkezlerinde, ana meydanlarda ışıklandırmalar yerine bu ağaçlar dikilmiş olsun. Devletlerin, biraz daha tasarruf edebilmek için ışıklandırma bütçelerinden kıstıkları bir dönemde, böyle bir çalışmaya ne kadar ihtiyaç duyulduğunu anlamak güç değil.

Lamba Ağaçlar

Hollanda, bu fikri yakından incelemek isteyen ilk Avrupa ülkesi olmuş. Avrupa’da bitkilerin bu şekilde modifiye edilebilmesiyle ilgili katı yasalar var. Roosegaarde, luciferinden yapılmış “biyolojik boya” ile yol çizgileri çizerek, fikrin nasıl icraata dökülebileceğini göstermeye çalışıyor.

Elbette bu sadece başlangıç. Ulaşmak istedikleri nokta, yol kenarlarında yaprakları parlayan ağaçların olduğu, hava sıcaklığını göre renk değiştiren, karanlıkta parlayan yol çizgileri olan yeni bir dünya. Hatta üzerinden geçildiği zaman elektrikli arabaları şarj eden deneysel bir boya bile var.

Hollanda hükumetinin de desteğiyle, Roosegaarde’ın ilk akıllı anayolu iki hafta içinde açılıyor. Bir kaç saatlik gün ışığıyla, bir kilometrelik anayol bölümü gece boyunca aydınlanabilecek.

Kaynak: The Verge

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...