Türk Telekom! Hayırdır?

Türk Telekom’un E-Fatura isimli bir hizmeti varmış. “Varmış” diyorum, çünkü bir süre öncesine kadar böyle bir hizmetten haberim yoktu. Haberim olmamasına şaşıranları esefle kınıyorum, zira kendi üzerime Türk Telekom aboneliğim bile yok. Bu sebeple Türk Telekom’un müşterilerine verdiği hizmetler beni pek ilgilendirmiyor.

Ancak bir süre önce mail kutumu açtığımda Türk Telekom’dan gelen bir maille karşılaştım. Mail başlığında “… nolu hattınıza ait AĞUSTOS – 2011 Dönemi Türk Telekom Faturanız” yazıyordu. Normalde bilmediği yerlerden gelen mailleri açmadan hunharca katleden ben, teknolojisiyle Avrupa’yı saran bir şirketimizden böyle bir mail ilk defa geldiği için, maili açtım. “Ramazan G.” (Soyisimler, kişilerin hakları düşünülerek kısaltıldı) isimli bir Türk Telekom abonesi için hazırlanmış bir mail olduğu anlaşılıyordu. Son ödeme tarihi 20.09.2011 olan yaklaşık 20 TL’lik bir faturadan bahsediyordu. Ödememi istiyordu. E-fatura da PDF formatında emaile eklenmişti.

Şaşırdım. Güldüm.

Birisi amaçsız bir hareket yapmış ve mail adresi yerine benim mail adresimi yazmış diye düşünerek biraz da kızdım.

Yanılmışım. Bir kaç saat sonra bir mail daha geldi. Bu sefer “Ali P.” adına, 17 TL civarında bir fatura. Fikrimi değiştirip, Türk Telekom’un e-Fatura hizmetinde bir şeylerin bayağı yanlış gittiğini ve aboneleri olmayan birisinin, kayıtlı olmayan email adresine; her nasılsa abonelerinin hat numaralarını, tam isimlerini ve fatura bilgilerini gönderme hatasını yaptıklarını düşündüm.

Burada bir parantez açarak maillerin gerçek olduğunu söylemeliyim. Yani, ara sıra gelen sahte banka faturaları gibi sahte bir web sitesine yönlendirmiyorlardı ve Türk Telekom’un mail serverlarının gönderdiği anlaşılıyordu.

Ardından, bir email daha geldi: “Suzan S.” adına. İşte bu, bardağı taşıran son damlaydı. Belki bir Ramazan, belki bir Ali olabilirdim ama, Suzan değildim kesinlikle! 60 TL civarında olan faturasına da üzüldüm ama, elden ne gelir?

Peki sonra mailler durdu mu? Ne gezer! Bir haftalık bir periyodda, Erkan K., Mevlüt P., Ali T., Muzaffer Ö. … isimlerinin faturaları da mail adresime teşrif ettiler.

Şimdi elimde gerçekten var olan bir kaç telefon numarası, bu telefonların sahiplerinin isimleri, fatura ücretleri gibi bilgileri var. Bu bilgilerin bana ulaşmasının tek sebebi ise, Türk Telekom’un e-fatura servisini hazırlayanlar.

Kendilerine bir soru sormak istiyorum: Bunu nasıl becerdiniz? Yani nasıl bir algoritma hatası yaptınız da, 8 abonenizin faturalarını, aboneniz olmayan birisinin mail adresine kendi elinizle sunabildiniz? Anlatırsanız anlayabileceğimi düşünüyorum. Cidden.

Bu bilgilerin pratikte ilgili abonelere zarar verecek bir tarafı olmayacağını söylüyorsanız, çok haklısınız. Neticede bana gönderilenler hayati bilgiler değil. Ama bugün bu hatayı yapmanız, yarın için beni korkutuyor.

Üstelik, yalnızca bana bile 8 abonenizin faturalarını göndermişseniz, bu hatanın toplam boyutunu, toplamda kaç abonenizin bilgilerinin internette uçuştuğunu düşünmek bile istemiyorum.

Sevebilirsin...

4 Yanıt

  1. Fuzulli dedi ki:

    8 yılı aşkın bir süredir bilgisayar programcısıyım ve böyle bir hatayı nasıl yaptıklarını anlayabilmiş değilim. Kendilerini munharca kutluyorum 🙂

  2. fehim dedi ki:

    turktelekom.. bir şakadır..

  3. Ebubekir Güler dedi ki:

    Ttnet için kötü bir durum olmuş size gelen maileri bekleyen kullanıcı son ödeme tarihinden önce faturasını ödemezse faiz eklemeyi biliyorlar.E-fatura uygulaması güzel hatta faturasını e-posta olarak alanlara çekilişle hediye bile veriyorlarmış.Bende başka internet servis sağlıyıcıdan posta ile fatura alıyorum bizim başımızada aynı olay gelmemesini temennisiyle güle güle

  4. Salih dedi ki:

    Bu yazıyı yazan beyefendinin başına gelen durum aynen benim başımada gelmiş durumda ve devam eder mi bilemiyorum. Ayrıca işin en ilginç tarafı benim üzerime herhangi bir sabit hat bulunmamasına rağmen Salih A. şeklinde bizzat benim ismime gözüken e-faturalar bile var benim e-postam da. Dediğim gibi üzerime kayıtlı abonesi olduğum bir sabit hat kesinlikle yok kaldı ki 424 Elazığ il kodlu olsun, zira Elazığ’a hayatım da hiç gitmedim orada bulunmadım, İstanbul’da yaşıyorum, en azından kendimi bildim bileli… 😀

    İnşallah Türk Telekom yapmış olduğu bu hatayı bir an önce düzeltir çünkü ileride başıma bela olmasını hiç istemem doğrusu…