SAR dedikleri ne ola ki?

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen cep telefonlarının kötü yanı…

SAR, Spesific Absorbation Rate kelime grubunun ilk harflerinden oluşur ki; cep telefonu kullanılırken vücudun emdiği radyo dalgası enerjisi miktarının bir ölçüsüdür. Hayatımızın her alanında kullandığımız, beraber yediğimiz, beraber içtiğimiz, beraber uyuduğumuz, beraber işe gittiğimiz bu küçük aletler aslında bizim zarara uğramamıza sebep oluyorlar.

SAR değeri W/kg birimiyle ölçülür. 0,08 W/kg’ye kadar insan vücuduna zarar vermez. Değer yükseldikçe vereceği zarar da artacaktır. (Halbuki yasal olarak SAR değerinin 1’den fazla olması yasaktır. 0,08 ile 1 arasındaki farkı artık siz düşünün.)

Her telefon için sabit midir SAR değeri?
Hayır. Cep telefonunun uyduya bağlanmasını gerektiren özellikler arttıkça (internet gibi, senkronizasyon gibi) SAR değeri de yükseliyor. Örneğin normalde 0,64 W/kg SAR değeri olan bir cep telefonu, internete bağlıyken 0,90 W/kg SAR değerine yükselebilir.

Telefonu kapamak yeterli mi?
Hayır. Cep telefonları standart bir özellik olarak, şarjı olduğu sürece her 5 dakikada bir uyduya sinyal gönderir. Yani pilini çıkarmadığınız sürece radyasyon yaymasını engelleyemezsiniz.

Ne yapalım o zaman, çöpe mi atalım telefonları?!.
Elbette hayır. Fakat firmaların satır aralarında geçiştirmeye çalıştıkları SAR değerlerini öğrenerek, daha az radyasyon yayan bir telefon alabilir, gerekmediği geceler telefonunuzun pilini çıkarıp uyuyabilirsiniz. Bunu da yapamıyorsanız telefonu -özellikle uyurken- hemen yanınıza koyma alışkanlığından vazgeçebilirsiniz.

Sadece telefonların mı SAR değerleri var?
Hayır. Televizyonlar da yüksek derecede radyasyon yayıyorlar. Kullanmadığınız sürece televizyonları elektriğe bağlı tutmamak hem aletin kullanım ömrünün uzaması, hem de size daha az zarar vermesi için önemlidir.

Aşağıda bazı cep telefonu modellerinin SAR değerleri bulunuyor. Hergün farkına bile varmadan ne kadar radyasyon aldığımızı gösteriyor:

Nokia 1100- 0.67 W/Kg
Nokia 3310- 0.96 W/Kg
Nokia NGage- 0.37 W/Kg
Nokia 6030- 0.5 W/Kg
Sony Ericsson W600i- 0.5 W/Kg
Sony Ericsson T610- 0.89 W/Kg
Siemens SXG75- 0.5 W/Kg
Siemens A50- 0.97 W/kg

Google’da SAR kısaltmasıyla aratarak konuyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...