Photoshop’la yağmur efekti

Photoshop’la yağmur efekti
Akşam vakti görüntüsüne sahip çoğu aksiyon filmi aslında gündüz çekilmiştir. Bunun sebebi gece yarısı set elemanlarının birbirlerini ve malzemelerini görmekte güçlük çekmesidir muhtemelen :). Işıklandırmalar hem çok pahalıya mâl olur hem de -elbette- güneş kadar aydınlık sağlayamaz. Bu yüzden çekimleri gündüz yapılan görüntülere filmin post-production ekibi tarafından akşam havası verilir. Hattâ bazılarına yağmur bile eklenir. Siz de kendi fotoğrafınıza böylesi bir efekt katabilir “Peh! Post-Production da hikayeymiş.” diyebilirsiniz.

Bu ders Adobe Photoshop CS3 ile hazırlanmıştır.

Kullanılan özellikler
+ Noise Filter
+ Motion Blur
+ Levels
+ Layerların blend mode ayarları
+ Hue / Saturation
+ Brightness / Contrast
+ Photo Filter

Kullanılan resim
+ Sokak resmi

Hemen başlayalım…

1. Adım

Resmininizin boyutuna ve/veya isteğinize uygun boyutlarda yeni bir Photoshop dosyası açın ve içine resmi yerleştirin.

2. Adım

Yağmur efekti

Bu layer şimdilik duracak. Yağmur efektini sağlayacak uygulamayı yeni bir layer açarak yapacağız. Ama önce renk paletinizden siyahın ve altında beyazın seçili olduğuna emin olun. resimde görülen butona tıkladığınız takdirde bu kısa yoldan hâlledilmiş olur.

3. Adım

Yağmur efekti

Şimdi yeni bir layer açalım ve Edit > Fill diyerek (ya da Shift + F5 kısayolu ile) açılan pencereden Foreground’u seçili hâle getirerek OK’e basın. Simsiyah bir layerınız olacaktır.

4. Adım

Yağmur efekti

Yine bu yeni layerımız seçiliyken Filter > Noise > Add Noise ‘i seçin ve yukarıdaki değerleri girin.

5. Adım

Yağmur efekti

Aynı layerdayken bu sefer Filter > Blur > Motion Blur diyerek çıkan penceredeki değerleri resimdekine göre ayarlayın.

6. Adım

Yağmur efekti

Yağmur efekti yavaş yavaş oluşuyor. Ama şu anki durum yeterli değil çünkü beyaz kısımlar çok geniş bir yere sahip ve birbirlerine yapışık. Bunları inceltmek ve birbirinden ayırmak için Image > Adjustments > Levels ‘a tıklayarak açılan pencereye resimdeki değerleri girin. Değişikliği farkedeceksiniz.

7. Adım

Yağmur efekti

Siyah kısımların görünmemesi ve sadece beyaz kısımların kalması için layerın blend mode ayarının Screen‘e getirin. Artık yağmuru görebiliyoruz.

8. Adım

Yağmur efekti

Yağmur efekti bitti. Ama pek de gerçekçi değil. Çünkü yağmurlu bir zamanda hava kapalı olur. Sanki güneş yeni batmış gibi bir renktedir gökyüzü. Bunun için biraz da ilk layerda yani sokak resminin bulunduğu layerda değişiklik yapmalısınız. Öncelikle renkleri soldurup aydınlığı azaltalım. Bunu da Image > Adjustments > Hue/Saturation ‘a tıklayıp resimdeki değerleri yazarak sağlayabilirsiniz.

9. Adım

Yağmur efekti

Rengi soldurduk ama resmin kontastı düşük. Yani aydınlık ve gölgeli yerler birbirinden çok da farklı görünmüyor. Image > Adjustments > Brightness/Contrast ‘la bu değerleri kullanarak resimdeki gibi bir görüntü elde edebilirsiniz. Brightness’ı (parlaklığı) arttırmamızın sebebi Contrast artınca ortamın iyice kararmasıdır.

10. Adım

Yağmur efekti

Loş bir görünüm elde edildi. Bunun biraz da maviliğe ihtiyacı var. Böyle havalarda mavilik hakimdir. Hatta bu yüzden böyle günler biraz melankolik geçebilir. Maviliği katmak için eski dostumuz Photo Filter’ı kullanmanız gerekiyor. Image > Adjustments > Photo Filter ‘ı seçin ve rengi, yüzdeliği ayarlayın.

11. Adım

Yağmur efekti

Yağmurlu hava atmosferini sağlandı. Ama yağmur damlaları fazla beyaz gözüküyor. Bunu engellemek için yine Photo Filter ile onları da mavileştirin.

İşte gündüz vakti çekilmiş bir fotoğrafı, kapalı ve yağmurlu bir havaya soktunuz.

Yağmur efekti
Yağmur efekti

Aynı yol ve yöntemleri kullanarak farklı resimlere de bu efekti ekleyebilirsiniz. Yazı içinde geçen değerler sadece bu resim için idealdir. Başka resimler için farklı değerler kullanabilirsiniz. Ama kullanacağınız resimde güneş kaynaklı bir gölge olmamalı. Malum yağmurlu ve kapalı havalarda öyle belirgin gölgeler olmaz.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

5 Yanıt

  1. piramit web dedi ki:

    siteye girmeden önce şu basit yağmur efeklerinden sanmıştım fakat bu cok daha güzel çıktı harika !

  2. Seyyah-ı Fakir dedi ki:

    Harikulade bir ders olmuş. Bookmarklık gerçekten.

  3. mustafa dedi ki:

    Su layerin blend mode ayarini anlayamadim

  4. melek dedi ki:

    tüm resimlerde geçerli olmuyor ayarlar…

  5. yusuf can dedi ki:

    tebrikler güzel bir effect