Windows Reklamları

Windows Reklamları

Microsoft,  Apple’ın “I’m a Mac – I’m a PC” reklamlarına vermesi gereken cevabı uzun süre verememiş, hepimizin rekabet yarışını Apple’ın kazandığını düşünmemize sebep olmuştu.

Ancak son günlerde, biraz geç de olsa, Microsoft karşı atağa geçmiş gibi görünüyor.

Linux ve Apple hayranları tarafından çok yoğun bir şekilde tahrif edilmiş Bill Gates portresini düzeltme çalışmaları olarak yorumlayabileceğimiz Jerry Seinfeld & Bill Gates reklam serisi, atılımın ilk adımını oluşturdu. Böylece rakip firmalar tarafından “para kazanmak için her şeyi yapabilen, kötü ürünlere imza atan kötü adam” veya “gözlüklü, dünyadan kopmuş insan” olarak tanıtılan Bill Gates, emekliliğine geçişi sırasında farklı bir portre çizme imkanı yakaladı.

I’m A PC reklam serisi ise, yukarıda bahsettiğimiz Apple reklamlarına tepki olarak hazırlanmış kısa görüntülerin bir araya getirilmesinden oluşuyordu. “Her PC, bir hikaye anlatır. Ve bir milyar gücündeyiz” sloganıyla yayınlanan reklamlarda, Apple’ın meşhur PC portresi ekrana geliyor ve “Merhaba ben bir PC’yim. Beni kalıplaştırdılar” diyor. Daha sonra, astronottan dalgıça kadar uzanan bir aralıkta farklı meslek sahipleri; PC kullandıklarını ve Apple’ın kötülediği o portreye benzemediklerini söylüyorlar.

Son günlerde yayına giren Laptop Hunters (Dizüstü Avcıları) serisi ise, daha enteresan bir tarz içeriyor. İlk reklamda, Lauren olarak tanıtılan birisi 17 inchlik ekranı olan bir dizüstü bilgisayar almak istiyor. Microsoft, “1000 dolardan ucuza al, biz ödeyelim, senin olsun” diyor. Lauren ilk olarak bir Apple Store’a gidiyor. Ancak 1000 dolardan ucuza ancak 13 inch ekranı olan bir laptop alabileceğini öğrenince, soluğu PC satan bir mağazada alıyor. Reklamın sonunda, bir HP Pavillion’u oluyor.

İkinci reklamda ise Giampaolo isimli birisine, 1500 dolardan ucuza laptop alması söyleniyor. Onun tercihi de yine HP oluyor.

Kolayca fark edebileceğiniz gibi, bu sefer Microsoft reklamlarının ciddi bir farkı var: Konuya daha yumuşak yaklaşıyor, Apple’ın taktiğinin aynısını, Apple’a karşı kullanıyorlar.

Bu ciddi tehdidi, Applecılar da fark etmiş olacaklar ki, sitelerinde Microsoft reklamlarını eleştiren yazılar kaleme alıyorlar. Eleştirileri temelde şu noktada birleşiyor: Reklamlar, Windows’u değil, HP’yi övüyor!

Ancak bu eleştirinin oldukça yanlı olduğu su götürmez bir gerçek. Çünkü Apple da, Microsoft karşısında geliştirdiği reklam stratejilerinde, kendisine rakip olarak PC’yi gösteriyordu.

PC’nin, hemen her zaman, “Windows işletim sistemi kullanan bilgisayar” anlamında anlaşılması gereken bir kısaltma olduğunu biliyoruz. Çoğu bilgisayar, Windows işletim sistemi ile beraber geliyor, çoğu iş yeri, Windows işletim sistemini kullanıyor.

PC kullanıcılarının ancak çok küçük bir kısmı, işletim sistemi olarak Linux ve türevlerini tercih ediyor.

Hal böyle olunca, PC’ye karşı reklamlar hazırlayan, üstelik bu reklamlardaki “PC” portresini Bill Gates’e fazlaca benzeten Apple firmasının; karşısına Microsoft’u aldığını anlamak zor değil.

İşte Microsoft, Apple reklamlarında kullanılan bu benzerliği, kendi reklamında vurgulamaktan çekinmeyerek, bir bakıma “Evet, PC demek; Windows kullanan bir bilgisayar demektir” demiş oluyor.

Bir yandan da PC üreticisi firmaları, rekabete ortak ediyor, rekabeti kızıştırıyor.

Son günlerde Windows 7 Beta kullanıcılarından çok olumlu geri dönüşler aldığımızı da hesaba katarsak, Microsoft’un, PC’nin kaybettiği karizmasını yeniden kazanmasına yardımcı olacabileceğini söyleyebiliriz.

Şimdi düşünme sırası tekrar Apple’da…

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. mahmut_isikan dedi ki:

    Zaten apple kendi işlemcilerini kullanmayı bırakıp intel işlemcileri kullanmaya başladı başlayalı microsoftla başa çıkamayacağını gösterdi herkese.