SEO için neler yapabiliriz?

SEO için neler yapabiliriz?

SEO (Arama motoru optimizasyonu) konusunda internette pek çok yazı var. Daha önce Opereysin.com’da da bu konuda bazı yazılar yayınlandı (1234). Bu yazımızda, önceki yazılarda değinmediğimiz bazı noktaları ele alarak, daha doğru içerik sunabilmemiz (Ve arama motorlarından daha çok ziyaretçi alabilmemiz – Bu daha ilgi çekici olmadı mı?) için gerekli olan bilgileri sıralayacağız:

Okuyucularınızı önemseyin

Okuyucularınızın ilgi duyduğu konularda yazın. Nasıl mı? En basitinden bir anket hazırlayarak okuyucularınızın hangi konulara ilgi duyduklarını öğrenebilirsiniz. Daha sık kullanılan bir yöntemle, benzeriniz olan sitelere bir göz atarak hangi konuların çok tuttuğunu öğrenebilir, anahtar kelime aramaları yapabilirsiniz. Bu noktada çizginin nereye çekilmesi gerektiği çok belirgin olmasa da, sadece daha çok okuyucu kazanmak için popüler konulardan bahsetmek çoğu kişi tarafından uygun görülmüyor (Fakat söylediklerimize bakarak bunun yapılmadığını sanmayın, yapılıyor. Dünya tezatlarla dolu…).

Anahtar kelimeler

Okuyucunuzun hoşuna gidecek bir yazı hazırladınız ve internette bu konuya ilgi duyan kişilerin de yazınızı kolayca bulabilmesini istiyorsunuz. Üstelik, bunun yolunun arama motorlarının sizi sevmesinden geçtiğini de fark ettiniz. Çok güzel. İlk yapmanız gereken, aşağıda sıraladığımız yerlerde aranma ihtimalinin fazla olduğuna inandığınız kelimelerin geçmesi:

Sayfa başlığı
Sayfa URL’si (dost URL’ler)
TickAna başlık (H1 veya H2)
Tick İçeriğin ilk paragrafı.
TickYazı içeriği (en az 3 kere – abartmamak şartıyla).

Pek çok insan, yazı içeriğinin %2’sinin anahtar kelimeden oluşmasını hedefler. Fakat “Web tasarımcıları ve Geliştiricileri için SEO” anahtar kelimesinin bir yazı içinde bu kadar çok geçmesi mümkün mü? Elbette değil. Bu noktada yapmamız gereken, okuyucularımıza güzel bir yazı sunabilmektir. Bunun yolu da, anahtar kelimelerle sayfayı doldurarak okuyucuyu bunaltmamaktan geçer

Üstelik Yapılmayacak 10 SEO Hamlesi yazımızda da değindiğimiz gibi, sayfayı aynı kelimelerle doldurmak, arama motorları tarafından bir hile yöntemi olan Keyword Stuffing kapsamında değerlendirilir.

Benzer İfadeler

Bu yazımızda “SEO yöntemleri”, “Keyword stuffing”, “daha çok ziyaretçi” gibi ifadeler geçiyor. Peki “cep telefonları”, “harika videolar” gibi sıklıkla hit kazanma amaçlı kullanılan ifadeler de geçse ne olurdu? Konunun dışına çıkmış olurduk değil mi?

Arama motorları da böyle düşünüyorlar. Birbiriyle alakasız anahtar kelimeler, arama sonuçlarında önceliklerini kaybediyorlar.

TickArabalar ve tekerlekler (doğru)

TickWeb tasarımı ve uçan maymunlar (yanlış. Belki bazen doğru sayılabilir…)

İç bağlantı vermekten korkmayın

Amacımız arama motorlarının sitemizi daha iyi tarayabilmeleri değil mi? Öyleyse bunun için arama motorlarına yardımcı olmalıyız. Sitenizdeki sayfaların hiyerarşisini gösteren bir site haritası hazırlayabilirsiniz. Yine sayfalarınıza, diğer sayfalarınızdan bağlantılar da verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken 2 nokta var: Bağlantı verdiğiniz ifadeler, bağlantı verdiğiniz adresle alakalı olsun ve “buraya tıklayın” tarzı bağlantılar vermekten kaçının.

Anlaşılabilir Kodlama yapın

Semantik kodlama, sitenizin temiz kodlanmış olmasını sağlamakla kalmaz, arama motorlarının sayfalarınızı daha rahat tarayabilmeleri açısından da işe yarar.

Resimlerinize “alt” ekleyin

Google’ın ve diğer arama motorlarının resim arama bölümleri de sitenize hit kazandırmakta işe yarayabilirler. Fakat bunu sağlamak için resimlerinize “alt” değerleri eklemelisiniz. Bunu yapmazsanız, arama motorları resimlerinizin içeriğini anlayamazlar.

Kırık bağlantıları önemseyin

Sitenizin bazı sayfalarına ulaşılamıyorsa, bundan haberiniz olmalı. Böylece kırık bağlantıları düzeltme şansı bulabilir, düzeltemeyeceğiniz sayfaları da robot.txt’yi düzenleyerek arama motoru örümceklerinin tarama listesinden çıkarabilirsiniz.

Not: Google Webmaster Tools, kırık sayfalarınızı ve 404 hatalarını görmeniz için işinize yarayabilir.

Neden ilk sırada çıkmıyorum?

Yukarıda saydığımız maddeleri harfiyen uygulasanız bile, arama sonuçlarında ilk sırada çıkmanız garanti değildir. Arama motorlarının sonuçları listelerken kullandıkları, sürekli değişen algoritmaları var. Aşağıdaki noktalar, bir arama motorunun 1. sırada gösterdiği siteyi seçerken dikkat ettiği noktalardan en çok bilinenleri.
PageRank
Bazı SEO’cular bunu çok önemsiyorlar. Bazılarıysa hiç önemsemiyorlar. Bana sorarsanız, yüksek PageRank’in zararı olmadığını söyleyebilirim. PageRank’in en önemli yararı, sayfalarınızın Google tarafından nasıl değerlendirildiğini göstermesidir.

PageRank’in yükselmesi için pek çok şey gerekiyor. Fakat basit bir yaklaşımla yüksek PageRank’li sitelerden backlink almanız gerektiğini söyleyebiliriz. Bunun için para harcamayı ise gerekli bulmuyoruz.

Güzellik mi, yaş mı?

Bu söyleyeceğimizi daha önce duymamış olabilirsiniz: Arama motorları, sitelerin ne zaman kurulduklarını önemsiyorlar. Yani daha eski bir tarihte yayına başlamış olan bir sitenin içeriği, geçen hafta kurulan bir web sitesine göre daha güvenilir bulunuyor ve eski siteye öncelik tanınıyor. Bir nevi “Su küçüğün, söz büyüğün…” meselesi.

Sabırlı olun

Her noktaya dikkat ettiniz ve ortaya harika bir çalışma çıkardınız. Yine de arama motorlarından yeterince geri dönüş alamıyorsunuz. Neden mi? Çünkü her şey zaman alıyor. Özellikle yeni domainler için, arama motorlarının siteyi tanıması ve değerlendirmesi için belli bir süre gerekiyor. Bu bazen ayları bulabiliyor.

Arama motorlarından yeterli dönüş alamamanızın bir diğer sebebi de, rekabetin yüksek olduğu bir anahtar kelime için yarışıyor olmanız olabilir (Anahtar kelimeniz için rekabet oranını Google Keyword Tool‘dan öğrenebilirsiniz). Milyonlarca web sitesiyle aynı kulvarda yarıştığınızı unutmayın. Her zaman kazanamazsınız.

Bu yazı Web Designer Wall‘da yayınlanan SEO Guide for Designers yazısından tercüme edilmiştir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. 5 Haziran 2008

    […] bir anket hazırlayarak okuyucularınızın hangi konulara ilgi duyduklarını öğrenebilirsiniz. (devam ediyor…) Bu yazının okunma sayısı: 8 […]