Cömert İnsanlar Daha Mutlu

Yeni bir araştırma, beynin cömertliğe mutluluk yanıtı verecek şekilde kodlanmış gibi göründüğünü, bu yüzden sahiden kendi başına bir ödül olduğunu gösteriyor.

İsviçre’deki bilim insanları, sosyalleşme, karar verme ve mutlulukla ilişkili beyin bölgelerindeki aktiviteleri izlemek için beyin incelemeleri yaptılar.

Araştırmacılara göre, basit cömertçe davranışların bile — hatta yalnızca hayırsever olmayı vaat etmenin — insanları mutlu eden beyin değişikliklerini tetiklediğini buldular.

Araştırma yazarı ve nöro-ekonomist olan Philippe Tobler; “Bu bulgular; kendinden ziyade başkaları için para harcamak, mutluluğa giden alternatif bir yol olabilir demektir.” diyor.

Bunun neden olabildiğine gelince, Tobler binlerce yıllık bir deyime dikkat çekiyor: “Ne ekersen onu biçersin.”

“Başkalarına yardım etmek grup bütünlüğünü artırabilir ve diğerleri de bir döngü içinde ilk yardımsevere yardım edebilir.” diyen araştırmacı, şöyle ekliyor: “Bu yüzden, başkalarına yardım etmek ve cömert olmak, neticede yardımseverler için de faydalı olabilir.”

Kit Yarrow, San Fransisco’daki Golden Gate Üniversitesi Tüketici Psikolojisi bölümünden emekli bir profesör. Bahsi geçen çalışma hakkında yorumda bulunarak, bu bulguların hiç de şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

“Biz insanlar, birbirimizle bağlantılı olduğumuzda en iyi şekilde işlev gösterebiliyoruz. Daha büyük iyiliğin korunmasıyla kendi menfaatimizi dengeleyebilecek şekilde, yaşadıklarımıza empati kurarak karşılık verebilecek kabiliyete sahibiz. Diğer bir deyişle, biz, başkalarına yardım etmekten memnuniyet duyacak şekilde yaratıldık, buna cömertlik de dahil…”

Tobler binlerce yıllık bir deyime dikkat çekiyor: “Ne ekersen onu biçersin.”

Konuyu araştırmak için, araştırma ekibi 50 İsviçre vatandaşından oluşan bir çalışma grubu kurdu. Araştırmacılar, sonraki ay içinde her birine haftada bir 25 İsviçre Frankı (Yaklaşık 90 TL15.09.17) alacaklarını söylediler.

Grubun yarısı, hediye alarak veya akşam yemeği ısmarlayarak, başka insanlar için para harcayacaklarına söz verdiler. İkinci grup parayı kendilerine harcama taahhüdü verdi.

Farklı cömertlik seviyelerinin etkilerini test etmek için, verici grubun, bazıları daha fazla kişisel maliyet içeren,  birkaç seçeneği kabul etmesi veya reddetmesi istendi. Bazı durumlarda, 10 frank vermek vericiye 3 frank’a mal oluyorken; diğer durumlarda, 20 frank vermek sadece 1 frank’a mal oluyordu.

Her iki gruba katılanlar, deneyin farklı evrelerinde mutluluk düzeylerini bildirdiler.

Ayrıca, çalışmanın daha niteliksel olabilmesi için, katılımcılar beyin hareketlerine odaklanan işlevsel MRI (fMRI) beyin taramalarına girdiler.

Araştırmacılar, mutlulukla ilişkili beyin faaliyetlerinin ve kişilerin kendilerini mutlu hissetme düzeylerinin; sadece başkalarına cömert olmayı vaat ettikten sonra açıkça arttığını keşfettiler.

Araştırma ekibi, mutluluk ve mutlulukla ilişkili beyin faaliyetlerinin, yardım edildikten sonra da arttığını ve yardımseverlerin bencil davrananlara kıyasla toplam mutluluk oranlarının daha yüksek olduğunu keşfetti.

Araştırmacılar, nispeten küçük yardımsever davranışların bile tıpkı büyük eylemler kadar büyük bir mutluluğa yol açtığının görülmesinin ilginç olduğunu eklediler.

Yarrow’a göre, insanların bayramlarda başkalarına yardım etmekten müthiş keyif almaları en bilindik cömert davranış örneği… “Cömertliğinin başkalarına vereceği etkinin beklentisi de, heyecanın bir parçasıdır. Cömertlik kendimizi farklı görmemizi sağlıyor, kendimizi daha iyi insanlar olarak görüyor ve cömert davrandığımızda kendimize olan özsaygımızı artırıyoruz.”

Bu araştırma, geçtiğimiz günlerde Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Healthday

Sevebilirsin...