Uçakta Ölen İlk Kişi

Uçakta Ölen İlk Kişi

Meşhur Wright kardeşler, Wilbur ve Orville, 1903 Aralık ayında Kitty Hawk, Kuzey Carolina’da uçaklarını uçurduklarında insanlı uçuşu başarabilen ilk pilotlar oldular. Pek çokları Wright kardeşlerin o tarihi günde beraber uçtuklarını sanır ama bu doğru değildir. İnsanların uçabileceğini ispatlayan, 12 saniyelik uçuşu yapan Orville kardeştir. Ancak Orville Wright bir başka rekoru da elinde tutmaktadır. İlk kez bir yolcunun hayatını kaybettiği uçuşun pilotu da kendisidir.

Uçakta Ölen İlk Kişi

1908’de, efsanevi uçuştan 5 yıl sonra, Wright kardeşler Birleşik Devletler’in tamamını ve Avrupa’yı dolaşarak harika uçan makinelerini tanıtıyorlardı. Her şey iyi gidiyordu, 1908 Eylül’üne kadar. O zaman Orville Wright Virgina’da Fort Myer’de uçuş gösterimleri yapıyordu.

Amerikan ordusu Wright kardeşlerin uçaklarını satın alıp onları birer savaş uçağı olarak kullanmak istiyordu. Uçakları “The Flyer”(uçucu)’ın ne kadar güvenli ve pratik olduğunu göstermek ise küçük Wright kardeşin işiydi. Orville bunu daha önce yapmıştı.

10 Eylül’de ilk resmi yolcu olan Üsteg. Frank D. Lahm ile başarıyla havalandı. İki gün sonra Orville, Bnbş. George O. Squier ile 9 dakika uçtu. Bu ilk uçuşlar yolunda gitse de bir sonraki tam bir felaket olacaktı.

Uçakta Ölen İlk Kişi

Takvimler 17 Eylül 1908’i gösteriyordu. Orville Wright 26 yaşındaki Üsteg. Thomas Selfridge ile yeni bir gösteri yaptı. 2000 kişilik coşkulu kalabalık uçuşa şahitlik etti. Uçağın kalkışı sırasında Selfridge kalabalığa el salladı. Selfridge, 79 kg ağırlığı ile o zamana kadarki en ağır yolcuydu.

Wright, merasim alanında yaklaşık 150 fitte 3 tur atmıştı ki uçakta bir takırtı duydu. Ardından iki büyük sarsıntı oldu ve uçak sallanmaya başladı. Wright motorları kapatmaya çalıştı ve yere güvenle süzülebileceğini ümit etti. Sonra bir şeyin uçaktan düştüğünü duydu (sonradan düşen şeyin, uçağın pervanesi olduğu anlaşıldı). Uçak direksiyona cevap vermiyordu.

Selfridge, nasıl tepki verdiğini görmek için Wright’a bakıyordu. Uçak 75 fite düştüğünde neredeyse duyulmayacak bir sesle “A-oo!” deyiverdi. Uçak yere sert bir şekilde çakıldı ve geriye kocaman bir toz bulutu kaldı.

Uçakta Ölen İlk Kişi

Orville kazadan sonra ilk çıkarılandı. Kanaması vardı ama şuuru açıktı. Thomas Selfridge ise o kadar talihli değildi. Yıkıntıdan nihayet çıkarıldığında kanaması vardı ve şuuru kapalıydı. Bir daha da hiç açılmadı.

İkisi de sedyelerle yakındaki hastaneye taşındı. Kafatası çatlayan Selfridge o gece ameliyata alınsa da, hayatını kaybetti. Bir uçak kazasında ölen ilk kişi oldu. Arlington Ulusal mezarlığına askerî tören sonrası gömüldü.

Uçakta Ölen İlk Kişi

Orville Wright ölümden dönmüştü ama bir bacağı, birkaç kaburgası kırılmıştı ve başında kesikler ve muhtelif yaraları vardı. Hastaneden 31 Ekim’de taburcu edildi. Yeniden yürüyüp uçabilse de, ömrünü geri kalanında kırık kalçasının ağrısını çekti.

Wilbur Wright 1912’de hayata gözlerini yumdu. Küçük kardeşi Orville ise ilk ölümlü uçak kazasının ardından 1948’e kadar 40 sene daha yaşadı.

Bu yazı Neatorama’dan tercüme edilmiştir.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...